Tijekom proteklog vikenda, od 28. do 30. kolovoza 2020., u Vinkovcima se održao 9. nacionalni susret inicijative 40 dana za život – Hrvatska. Susret je okupio oko 70 sudionika iz gradova u kojima se održava Inicijativa. Sva tri dana obilježio je radosni susret boraca za život, predavanja, radionice, svete mise i klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Sudionici su se na ovaj način pripremili za nadolazeću jesensku kampanju.

U nedjelju, 30. kolovoza, u župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona svetu misu predslavio je pomoćni biskup đakovačko-osječke nadbiskupije, msgr. Ivan Ćurić. Bila je to završna sveta misa susreta, a na kraju svete mise biskup je posvetio cijelu inicijativu „40 dana za život“ i udrugu „Hrvatska za Život“ Presvetom Srcu Isusovu. Kroz svoju propovijed i kasniji razgovor sa sudionicima Inicijative, msgr. Ćurić dao je podršku borbi za život i gradnji kulture života u Slavoniji i u cijeloj Hrvatskoj.

Predsjednik Inicijative, gospodin Ante Čaljkušić, zahvalio je biskupu Ivanu Ćuriću što se odazvao na poziv članova Inicijative te mu darovao 3. broj časopisa „Pohod“, prvog pro-life časopisa u Hrvatskoj koji je pokrenula udruga „Hrvatska za Život“ te dokumentarni film „40 dana…“.

Kroz susret sudionici su se pripremali za novu kampanju, kojoj će tema biti „Iscjeljenje očeva srca“, a kampanju će obilježiti svečane Marijanske procesije na početku, tribine na temu očinstva kroz kampanju, a kraj bi trebao biti obilježen podizanjem spomenika nerođenom djetetu o čemu više možete pročitati ovdje.

Posebno dirljiv bio je posjet grobnici za nerođenu djecu na vinkovačkom groblju, koju je podigla udruga Betlehem – Vinkovci, a koja je bila prva takva u Hrvatskoj. Sudionici su saznali da u toj grobnici sada počiva 74-ero dječice, zapalili su svijeće u sjećanje na svu preminulu djecu spontanim ili namjernim pobačajima te izmolili Bijelu krunicu, s nakanom za prestanak namjernog pobačaja u Vinkovcima i cijeloj Hrvatskoj i svijetu.

Ove jeseni kampanja Inicijative održat će se od 23. rujna do 1. studenog u 35 hrvatskih gradova na 37 mjesta bdjenja.