Dio sjevernog toranja zagrebačke katedrale koji je ostao visjeti nakon potresa 22. ožujka treba bi biti spušten danas između 10 i 14 sati, a na tehničku izvedbu utjecat će jačina vjetra i vremenske prilike. Unatoč vjetru, ne očekuje se prekidanje radova na skidanju.

“Rečeno je to nakon sastanka na kojem su bili predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren, glavni projektant obnove katedrale arhitekt Damir Foretić  i predstavnici Hrvatske vojske. Vjetar trenutno stvara probleme, ali nadamo se da će se stanje popraviti. Kaptol je neubičajeno prazan jer je policija blokirala ulice oko Kaptola zbog skidanja sjevernog tornja katedrale”, izvijestio je HKR-ov Hrvoje Bišćan.

Danas će zbog skidanja sjevernog tornja zagrebačke katedrale, uoči i za vrijeme intervencije, vrijediti posebna pravila kretanja i zabrana zadržavanja u radijusu 120 metara od same katedrale te je kretanje prolaznika potpuno onemogućeno već od 8 sati.

Nakon potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka i potvrđenih znatnih oštećenja na katedrali, u izvješću projektanta obnove katedrale i nadzornog inženjera Damira Foretića objavljeno je kako je stručna komisija jednoglasno odlučila da “treba ukloniti dio sjevernog zvonika budući da prijeti urušavanjem i to na stranu katedrale”.

Za skidanje kompletnog dijela zvonika koji teži oko 30 tona montirana je dizalica koja ima krak od 120 m i može podići tu težinu te su angažirani mineri i alpinisti.

IKA | Bitno.net