Euharistijskim slavljem kojeg je u ponedjeljak 14. rujna 2020. godine na Trgu sv. Jelene Križarice u Svetom Križu Začretju, na dan Župe i Općine, predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, obilježena je 80. obljetnica euharistijskog kongresa kojeg je za područje Hrvatskog zagorja proglasio i 31. kolovoza te 1. rujna 1940. godine predvodio tadašnji zagrebački nadbiskup, a danas blaženik kardinal Alojzije Stepinac, donosi Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U znak sjećanja na taj velebni događaj koji je u Svetom Križu okupio 20 tisuća ljudi i u čast bl. Alojziju Stepincu, župljani Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Svetom Križu Začretju postavili su i trajan spomen na trgu pokraj crkve – kip Blaženika, kojeg je kardinal Bozanić za vrijeme euharistijskog slavlja blagoslovio.

Svečanost proslave započela je procesijom u kojoj su Kardinala i svećenike do oltara pjesmom pratili članovi četiriju puhačkih orkestara iz Svetog Križa i okolnih mjesta. Uz kardinala Bozanića koncelebrirali su dekan Krapinskog dekanata i župnik župe preč. Vladimir Drnetić, svećenici dekanata i okolnih župa kao i svećenici rodom iz Svetog Križa.

Na početku misnog slavlja Kardinala i okupljene pozdravio je župnik preč.  Drnetić. Navevši riječi bl. Stepinca koje je izgovorio u propovijedi na zaključenju euharistijskog kongresa 1. rujna 1940. godine: „Živimo u doba kad je nevidljiva kriza zahvatila čitav svijet. Ponestaje pomalo različitih sirovina, odijela, hrane i tko zna nije li sve ovo, da se poslužim riječima Svetog Pisma, također početak nevolja“, preč. Drnetiće je rekao da osjeća da ove riječi Blaženika odzvanjaju našim životima posebice u okruženju u kojem živimo. Zahvalio je Kardinalu na njegovom dolasku i zajedništvu kojim poput bl. Stepinca ohrabruje vjernike da ustraju u vjeri unatoč svim izazovima. Kardinala je također pozdravio i načelnik Općine g. Marko Kos te g. Stjepan Majsec ispred Župnog pastoralnog vijeća.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Zahvaljujući na pozdravima, Kardinal je rekao  kako je ovo slavlje „naše memorije, naše baštine, naše povijesti. Ovo slavlje nas vraća osamdeset godina unatrag, ali ne samo da se nečega spomenemo, nego da u svojim mislima i srcima zahvalimo Bogu za milosti koje su se ovdje stalno dijelile, za milost koja ovdje živi“. „Radostan sam stoga“, nastavio je Kardinal „što sam danas ovdje u prelijepom zelenom Zagorju s vama. Ovo slavlje ima posebno značenje, jer ne može se spomenuti ime ove župe i mjesta, a da se ne misli na križ. Na to moramo posebno biti ponosni“.

Ističući, na početku svoje homilije, kako današnji blagdan nosi naziv Uzvišenje Svetoga Križa, Kardinal je postavio pitanje – je li križ lijep? Sam po sebi nije, no mi danas slavimo uzvišenje – Svetoga Križa. Križa na kojemu je umro Bog. Po Njemu, po Isusu križ je postao lijep. Po Isusu križ je postao svet. Po Isusu je i ljudski križ postao svet. U nastavku homilije, govoreći o povijesnom nastanku ovog blagdana u prvim kršćanskim vremenima, Kardinal je istaknuo kako je križ postao znak da smo Kristovi.

Nadovezujući se na misno čitanje iz Knjige brojeva kada Bog daje Mojsiju zadatak da napravi mjedenu zmiju te ju postavi na stup kao lijek protiv ugriza zmija otrovnica svima koji budu pogledali u nju, Kardinal je, tumačeći ulomak navještenog evanđelja u kojem Isus otkriva Nikodemu kako će i on biti podignut kao znak spasenja i života, istaknuo kako je Isusovo prijestolje križ i to križ ljubavi. „Isus nije došao da osudi svijet, nego da nas spasi. Naš tužitelj je đavao, sotona koji ima dvije uloge. Najprije napastuje čovjeka, nagovara ga na zlo, a kad čovjek padne onda ga tuži. Onda mu dokazuje da je propao, da mu više nema pomoći, da nema izlaza, da nema smisla“, istaknuo je Kardinal.

Navodeći riječi apostola Ivana da je „Bog tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni“, Kardinal je rekao da je to silna i utješna poruka koju bismo si svi stalno trebali osvješćivati. „Bog me ljubi! Svakoga od nas, bez obzira u kakvoj smo situaciji i želi nas podići, razumije nas, pruža nam iznova svoju očinsku ruku da nas spasi. To je draga braćo i sestre ono što nikad ne smijemo zaboraviti. To je izvor istinske radosti. Isusov križ postao je prijestolje Božje ljubavi!“

„Ima li i danas zmija otrovnica koje nesigurnošću, strahom i smrću tlače čovjeka i narode?“, upitao je u nastavku Kardinal odgovorivši kako nam aktualna situacija pandemije koronavirusa pokazuje da nam je više nego ikada potrebno podignuti glavu prema križu, na Isusa i zavapiti – Bože pomozi nam, izlijeći nas, utješi nas, budi uz nas!

„Baš kao što je na to neumorno pozivao bl. Alojzije u teškim vremenima rata i poraća i zbog čega je, vjerujem, odabrao upravo župu Uzvišenja Svetoga Križa ovdje u Svetom Križu Začretju za središnje mjesto proslave euharistijskog kongresa za ovo lijepo zeleno Hrvatsko zagorje. Možda je baš to ime bilo taj motiv da se ovdje okupi narod i da čuju riječi – Ti jedini Isuse i Tvoja ljubav koja je ostala trajno prisutna među nama u Euharistiji imaš riječi života vječnoga“, istaknuo je Kardinal.

Ističući ustrajnost u nošenju križa sve do smrti i neslomljivo pouzdanje bl. Alojzija Stepinca u Božju spasenjsku ljubav koja nam dolazi po Njegovom križu, Kardinal je rekao okupljenima kako će ih na to odsad trajno podsjećati lik Blaženika postavljen na trgu kraj crkve „i svaki put kad budete dolazili u crkvu u ovaj Božji i svoj dom, Blaženik će vas dočekati govoreći vam – ne bojte se, hrabro, i ja sam nosio križ sve do smrti i nisam se razočarao. U našem Blaženiku tom svjedoku Božje ljubavi i pouzdanja, imamo snažnog zagovornika, osobito obitelji.“

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Na kraju homilije Kardinal je naveo kako nam upravo ovo vrijeme opasnosti pandemije ukazuje na uporišta na kojima trebamo graditi budućnost svojih obitelji i društva, a to su vjera u Boga, crkveno zajedništvo koje se gradi oko euharistije na nedjeljnoj misi i obitelj. U svemu tome zasigurno možemo računati na zagovor Blažene Djevice Marije i bl. Alojzija Stepinca koji nam je sad kao blaženik u Nebu još bliži no što je to bio prije osamdeset godina.

Poslije pričesti i otpjevanog himna Tebe Boga hvalimo, koje su kao i cijelo liturgijsko pjevanje predvodili pjevači Klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“, Kardinal je blagoslovio kip bl. Alojzija Stepinca.

Prije završnog blagoslova, Kardinalu se na pastirskom pohodu, blizini i potpori zahvalio preč. Drnetič, a načelnik Kos predao je Kardinalu u ime okupljenih dar za uspomenu na ovo slavlje – bistu bl. Alojzija Stepinca, dok su mu uokvireno licitarsko srce s likom Blaženika predale župljanke u narodnoj nošnji svetokriškog kraja. Zahvaljujući na riječima zahvale i darovima koje je primio, Kardinal je istaknuo kako je kao nadbiskup u ovom slavlju osjetio blizinu srca i ljubavi vjernika.

„Danas smo zajedno molili i blagoslovili lik bl. Alojzija koji nam pokazuje križ i koji nas poziva – slijedite me kao što sam ja slijedio križ Kristov! Ovaj znak trajno ostaje ovdje. Odajem vam priznanje za učinjeno. Kao što je rekao vaš župnik, svi ste ugradili dio sebe u ovo. To je znak ljubavi i zajedništva svih nas. Za vrijeme ove mise posebno sam molio za vaše obitelji. Neka ih Bog po zagovoru bl. Alojzija blagoslovi“, zaključio je Kardinal udjeljujući svima blagoslov.

Postavljeni kip bl. Alojzija Stepinca izradio je akademski kipar Vid Vučak, a izliven je u bronci. Prikazuje Blaženika u hodu, s križem u rukama u čijem se središtu nalazi euharistijski kruh s otisnutim monogramom IHS – Isus Krist Spasitelj.