Mons. Ranko Vidović bit će zaređen za 57. biskupa Hvarske biskupije u subotu, 22. svibnja u 10:30 u katedrali sv. Stjepana, pape i mučenika u Hvaru. Ređenju će prethoditi trodnevna duhovna priprava.

Glavni zareditelj bit će splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, a suzareditelji splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i porečki i pulski apostolski upravitelj Dražen Kutleša te mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski i hvarski apostolski upravitelj Petar Palić.

Zbog neizvjesnih epidemioloških prilika, biskupsko ređenje održat će se u skladu s odredbama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Sukladno tome, u katedralu neće biti moguće ući bez akreditacija koje će svi prijavljeni sudionici moći preuzeti prije početka slavlja. Ostali sudionici obred će moći pratiti ispred katedrale, gdje će biti postavljen videozid.

Ređenje će izravno prenositi Hrvatska radiotelevizija na svojem četvrtom programu, te Hrvatski katolički radio.

Biskupskom ređenju mons. Ranka Vidovića prethodit će trodnevna duhovna priprava.

Prvog dana trodnevnice, u srijedu 19. svibnja, misu u 19 sati kod crkve Gospe od Kruvenice u Hvaru predslavit će mons. Petar Palić. Na misi će pristigli svećenici i vjernici zahvaliti biskupu Petru na njegovoj trogodišnjoj službi u Hvarskoj biskupiji.

Drugoga dana priprave, u četvrtak 20. svibnja, u 20 sati će u hvarskoj katedrali misu predslaviti don Marinko Vidović, profesor na KBF-u u Splitu, a liturgijsko pjevanje predvodit će „Papa band“ iz Solina. Nakon mise uslijedit će molitva mladih pred svetim Križićem za Hvarsku biskupiju i novoga biskupa.

Uoči ređenja, u petak 21. svibnja, u crkvi benediktinki od 8 sati bit će euharistijsko klanjanje koje će završiti večernjom i blagoslovom u 17 sati.

U 18 sati će se u hvarskoj katedrali slaviti misa, a u 19 sati održat će se svečana akademija na kojoj će nastupiti biskupijski zbor sastavljen od udruženih pjevača župnih zborova Hvara i Jelse, te će biti izvedeni prigodni recitali kojima će se pristiglim gostima predstaviti dio bogate povijesti i kulture Hvarske biskupije.