U palači Milesi u Splitu u subotu, 5. travnja svečano su otvoreni 10. Dani kršćanske kulture, a manifestaciju je otvorio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je istaknuo važnost manifestacije u doprinosu kršćanskoj kulturi koja se već desetu godinu odvija u organizaciji nakladne kuće Verbum. Ističući vrijednost manifestacije za čije je održavanje neophodan velik trud, upornost i entuzijazam, što je vidljivo i samim bogatim programom i u jubilarnoj godini održavanja, istaknuo je važnost inkulturacije evanđelja i evangelizacije kulture. Govoreći o izložbi mozaika “Put križa” akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, čije je otvaranje uslijedilo po otvaranju manifestacije, nadbiskup Barišić rekao je kako je uočljivo da njome dominira križ i kako je križ ono što je u temelju svakog ljudskog života te mu se stoga „trebamo sve više približavati u potrazi za odgovorom”.

Dogradonačelnik Splita Goran Kovačević čestitao je na održavanju jubilarnih 10. Dana kršćanske kulture, uz želje da se isto nastavi i u budućnosti, a splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šošić istaknuo je važnost održavanja manifestacije koja govori o dubokoj ukorijenjenosti kršćanstva koje je na ovim prostorima primljeno u 7. stoljeću i traje do današnjeg dana. U vremenu koje sve više ističe materijalno, čini se da se gube prave vrijednosti pa i ova manifestacije pomaže u ukazivanju na njihov značaj, a posebno na ono što je u temeljima ne samo zapadne kulture, nego i hrvatskog identiteta zaključio je Šošić.

Uime domaćina u prostorima palače Milesi, u kojoj je smješten Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, nazočnima se obratio i akademik Radoslav Tomić koji je rekao da bi Split zasigurno bio mnogo siromašniji u kulturnom smislu kad se u njemu ne bi održavali Dani kršćanske kulture koji već 10. godinu osim u Splitu i u Dubrovniku i Šibeniku bogatstvom programa daruju sugrađanima mnoštvo vrijednih i zanimljivih sadržaja poput ovogodišnje projekcije kultnog filma “Babbetina gozba” ili održavanja poznate Mozartove “Velike mise u C molu” u izvedbi sedamdesetak izvođača ili još poznatije “Stabat Mater dolorosa” Giovannija Battiste Pergolesija, kao i organizacije gostovanja poznatih autora poput Mire Gavrana, a Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pravo je mjesto kojem pripadaju ovi kulturni sadržaji.

Obraćajući se nazočnima u ime glavnoga organizatora manifestacije nakladne kuće Verbum, ravnatelj manifestacije Miro Radalj izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja ovogodišnjih jubilarnih 10. Dana kršćanske kulture čiji bogat program govori o velikom broju umjetnika koji stvaraju iz kršćanskog nadahnuća, a kojima je zahvalio na sudjelovanju u programu manifestacije. Ovogodišnja obljetnica manifestacije, u sklopu koje se dodjeljuje nagrada za doprinos kršćanskoj kulturi “Andrija Buvina”, poklapa se s obilježavanjem 800. obljetnice postavljanja vratnica splitske prvostolnice koje su djelo upravo akademskog kipara Andrije Buvine, istaknuo je Radalj te dodao da mu je zadovoljstvo što i manifestacija daje svoj mali obol toj velikoj obljetnici. Istaknuo je i kako mu je osobito zadovoljstvo što je u programu jubilarnih 10. Dana kršćanske kulture izložba Josipa Botterija Dinija, čijom su izložbom otvoreni i 1. Dani kršćanske kulture, a sam Botteri Dini kao član Savjetodavnog vijeća manifestacije svih proteklih godina dao je svoj obol održavanju manifestacije.

Po otvorenju manifestacije uslijedilo je otvaranje izložbe mozaika pod nazivom “Put križa” akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, a izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić koji je istaknuo kako i ovom izložbom osobitost Botterijeva izričaja dolazi do izražaja. “U opusu dužem od četiri desetljeća svjetlo vjere konstanta je Botterijeve umjetnosti, prisutnost nadnaravnog u spoznaji slike, i u posebnosti pogleda vezanih za korizmene dane, i onima proisteklih iz svih biblijskih misli i zbivanja. Stoga nije čudna Botterijeva potreba za obnavljanje vlastite, prateće staze na ‘Putu križa’. Jer dijalog ljubavi započet u djetinjstvu, sazrio u mladosti, obogaćen mudrošću u zrelim godinama, nikada nije prekidan”. To je ono što je osobito vidljivo i u ovom “Putu križa”, a obzirom na to koliko je toj tematici posvetio vremena i jedna postaja mogla bi se slobodno nazvati po Botteriju, ona u kojoj kao Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ, zaključio je Špoljarić.

Na samom kraju nazočnima se obratio i Josip Botteri Dini koji je ovaj “Put križa” posvetio Andriji Buvini.

Program svečanog otvaranja Dana kršćanske kulture i otvaranja izložbe Josipa Botterija Dinija, koja se u palači Milesi može razgledati do 15. travnja, pjesmom je uveličala klapa Žrnovnica pod vodstvom Marka Marina koja je izvela nekoliko tradicionalnih napjeva.

Od 5. do 15. travnja Dani kršćanske kulture obilježit će ne samo kulturni život Splita, nego i Dubrovnika i Šibenika, kroz šezdeset različitih događaja, koje će pratiti na tisuće posjetitelja, a važnost manifestacije prepoznali su i suorganizatori i pokrovitelji Dubrovačka i Šibenska biskupija, potom Splitsko-makarska nadbiskupija, Ministarstvo kulture, te županije i gradovi u kojima se održava kao i niz institucija i organizacija koje su se uključile u suorganiziranje pojedinih programskih sadržaja poput Muzeja Ivana Meštrovića, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, Društva hrvatskih književnika – ogranak Split, Centra za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Centra za cjelovit razvoj, Hrvatskog katoličkog radija, itd.

Program i sve relevantne informaciji možete saznati na danikrscanskekulture.info.

IKA/Bitno.net