Predstavljena je humanitarna akcija „Obitelji za najmanje“ i cjeloviti program Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji…

Obitelji za najmanje

O humanitarnoj akciji “Obitelji za najmanje” govorili su Jelena Burazin, tajnica Susreta obitelji, i nadbiskup Marin Barišić

U prigodi Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji (sve informacije o susretu možete pročitati OVDJE) koji će se održati u Splitu i Solinu od 10. do 16. rujna 2018. upriličena je konferencija za medije u utorak, 4. rujna u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu.

Na konferenciji je predstavljen cjeloviti program Susreta, kao i humanitarna akcija koja prati Susret „Obitelji za najmanje“, a koja je pokrenuta u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Split. Na konferenciji su sudjelovali: splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, v.d. ravnatelj KBC-a Split prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, te tajnica Susreta obitelji Jelena Burazin.

“Imajući u vidu sve društvene mijene i ideološke izazove koji se nameću obitelji, Crkva mora biti još svjesnija svoje evangelizacijske i pastoralne brige i skrbi za obitelj. U tom se duhu naša mjesna Crkva priprema za proslavu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih
obitelji. Susret obitelji je prigoda da se hrvatske obitelji iz Domovine, Bosne i Hercegovine, kao i dijaspore, okupe oko euharistijskog stola i uzajamno ohrabre za svjedočenje vrijednosti i promicanje kulture života. U okviru pripreme za ovaj veliki događaj, prošla godina bila je posvećena poslanju očeva u obitelji, a ova je posvećena majci i majčinstvu, duši i blagoslovu svake obitelji”, kazao je nadbiskup Barišić naglasivši kako je rado prihvatio organizaciju susreta istaknuvši ulogu brojnih obitelji koje su otvorile vrata svoga doma i srca za sve one
koji će iz daljih krajeva doći u Solin na Susret.

Zahvalio je Splitsko-dalmatinskoj županiji, gradovima: Splitu, Solinu i Kaštelima, Hrvatskoj vojsci, KBC-u Split, policiji, volonterima i svim sudionicima bogatoga znanstvenog, kulturnog, humanitarnog i duhovnog programa.

Cjeloviti program od 10. do 16. rujna u Splitu i Solinu predstavila je tajnica Susreta obitelji Jelena Burazin. Podsjetila je da su svi događaji organizirani na temu obitelji i da su otvoreni za svih. Tako je govorila o okruglome stolu o temi „Izazovi suvremenih obitelji“, o predstavljanju zbornika dječjih radova „U zagrljaju moje mame“, o dječjoj predstavi Ružno pače i kazališnoj predstavi „Legenda o Miljenku i Dobrili“, o klanjanju pred Presvetim oltarskim sakramentom, o humanitarnom koncertu „Obitelji za najmanje“, o dječjem koncertu, o Hodu svjetla i središnjem događaju euharistijskom slavlju na Gospinoj livadi u Solinu, u nedjelju 16. rujna, koje će predvoditi nadbiskup Marin Barišić u suslavlju s više od 20 biskupa.

Za vrijeme mise pročitat će se i poruka koju je uputio papa Franjo u prigodi toga Susreta obitelji.

U sklopu Susreta, Splitsko-makarska nadbiskupija je u dogovoru s Kliničkim bolničkim centrom Split, pokrenula humanitarnu akciju “Obitelji za najmanje”; za pomoć pri kupnji uređaja – endoskopski stup za operacijske zahvate u novorođenčadi, dojenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split.

O plemenitoj akciji i samome uređaju govorio je prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović, v. d. ravnatelja KBC Split naglasivši kako ga akcija osobito dira jer je pedijatar. Podsjetio je kako djeca danas žive izložena izazovima kojih nekada nije bilo poput ovisnosti, zagađenja, interneta, izostanka tjelesne aktivnosti, loše prehrane i često sa samohranim roditeljima. „Stoga je dužnost svih nas da djeci dademo najbolje moguće da što bolje, zdravije i kvalitetnije rastu i razvijaju se“, kazao je dr. Meštrović zahvalivši organizatoru akcije Nadbiskupiji i svim suradnicima te svome ravnatelju pok. dr. Ivi Juriću koji je započeo inicijativu za tu humanitarnu akciju. Govoreći o endoskopskom stupu (KBC Split ima jedan takav uređaj star 20 godina) naglasio je da je taj uređaj koristan i da će poslužiti Klinici za dječju kirurgiju gdje rade vrsni stručnjaci ponajbolji u Hrvatskoj i priznati u inozemstvu. Taj uređaj omogućuje provedbu minimalne invazivne kirurgije a to je kirurgija koja izaziva najmanje oštećenja kad se ulazi u neke tjelesne šupljine.

“Prednost ove kirurgije je ona koja znači kvalitetu za bolesnika, bolesnik najmanje trpi, kirurški zahvat je kraći, oštećenje tkiva manje, komplikacije su rjeđe a oporavak je brži”, kazao je dr. Meštrović zahvalivši svima koji će poduprijeti akciju i pomoći kupnji toga skupog
uređaja.

Dio humanitarne akcije „Obitelji za najmanje“ je veliki humanitarni koncert na splitskoj rivi u petak, 14. rujna 2018. u 20 sati, uz izravni prijenos na Hrvatskoj radioteleviziji.

Na koncertu nastupaju: Dražen Zečić, Mate Bulić, Domenica, Giuliano, Mia Dimšić, Dalmatino, Meri Cetinić, Marko Perković Thompson, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Petar Dragojević, Maja Bajamić, Pero Panjković, klapa Pasika, klapa Šufit i Papa bend.

Novac će se prikupljati putem donatorskog telefona na br. 060 9000 (cijena poziva je 6,25kn), uplatama na račun akcije IBAN – HR63 2330 0031 5450 1680 0, te putem donacijskih štandova na svim događanjima Susreta obitelji. Humanitarna akcija traje do 1. listopada 2018.

Sve važnije informacije o Susretu nalaze se na službenoj mrežnoj stranici susretobitelji.hr, kao i na njihovoj Facebook stranici. Na stranici će biti objavljene i tehničke upute oko parkinga i prometa što se tiče središnje proslave u Solinu 16. rujna.

*Pogledajte: VIDEO Obitelj splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare poziva na Nacionalni susret katoličkih obitelji: Iz takvih okupljanja izlazimo snažniji

*Ostale videozapise kao što su poziv solinskog gradonačelnika Dalibora Ninčevića i mons. Marina Barišića možete pogledati OVDJE.

Silvana Burilović Crnov | Bitno.net