Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, treći po redu, ove će se godine održati u Solinu. Odluka o pokretanju ovakve vrste susreta donesena je na Izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije održanom u siječnju 2010. Susret se, u organizaciji Ureda HBK za život i obitelj te (nad)biskupije domaćina, organizira svake tri godine. Prvi susret, pod geslom “Zajedno u Kristu”, održan je 5. lipnja 2011. na zagrebačkom Hipodromu pod predsjedanjem pape Benedikta XVI. Drugi je održan 19. travnja 2015. u Trsatskom svetištu u Rijeci pod geslom “Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske”.

Na ovaj važan događaj u životu Crkve u Hrvata, koji je do sada okupio desetke tisuća ljudi, pozvao je, između ostalih, i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara s obitelji (video možete pogledati OVDJE), kao i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević s obitelji (ostale videozapise možete pogledati OVDJE).

Naš portal donosi vam najvažnije informacije o Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji.

Raspored susreta

Sam Susret hrvatskih katoličkih obitelji održat će se u subotu i nedjelju, 15.-16. rujna, u Solinu. Donosimo raspored centralnog slavlja:

  • 15. rujna u 20:00 Hod Svjetla – euharistijsko bdjenje, prasvetište Gospe od Otoka, Solin

Molitvu će predvoditi splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, a prigodnu propovijed izreći će dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Mate Uzinić. Na molitvenom bdjenju pjevati će zbor mladih „Krstitelj“ s Trstenika.

  • 16. rujna u 9:00 Uvodni molitveni program, Gospina livada u prasvetištu Gospe od Otoka, Solin.

U molitvenom programu sudjelovat će obitelji splitske metropolije, a događaj će pjesmom animirati Papa band.

  • 16. rujna u 10:00 Svečano euharistijsko slavlje, Gospina livada u prasvetištu Gospe od Otoka, Solin.

U suslavlju s ostalim biskupima i brojnim svećenicima, misu će predvoditi domaćin, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. Pjevanje predvodi veliki zbor sastavljen od više zborova iz Splitsko-makarske nadbiskupije pod vodstvom maestra don Šime Marovića.

  • 16 .rujna u 12:00 na Gospinom otoku organizirano je druženje svih sudionika uz hranu i koncert duhovne glazbe na kojem će nastupiti Marija Husar Rimac, duhovno glazbeni sastavi Emanuel, Rim, Abba i zbor Mihovil.

Središnjem slavlju koji će se održati za vikend prethodit će petodnevni program za odrasle, ali i one najmanje. Posebno izdvajamo klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom koje će se u četvrtak 13. rujna održati u splitskim župama s početkom u 20 sati. Organizatori pozivaju “i sve druge župe u Hrvatskoj i dijaspori da se pridruže ovoj molitvi za sve naše obitelji i za plodove Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji”. Pripremljeni tekst za klanjanje može se preuzeti OVDJE.

U petak, 14. rujna održat će se humanitarni koncert “Obitelji za najmanje” za pomoć pri kupnji uređaja – endoskopski stup za operacijske zahvate u novorođenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split. Na koncertu na splitskoj Rivi, s početkom u 20 sati nastupit će Dražen Zečić, Mate Bulić, Domenica, Giuliano, Mia Dimšić, Dalmatino, Meri Cetinić, Marko Perković Thompson, Zorica Kondža, Tedi Spalato, Petar Dragojević, Pero Panjković, klapa Pasika, klapa Šufit i Papa bend

Napominjemo i kako se uplate mogu izvršiti putem donatorskog telefona: 060 9000 (6,25kn. PDV uključen) i preko računa (IBAN akcije: HR63 2330 0031 5450 1680 0). Akcija traje od 1. rujna do 1. listopada 2018.

Također, na splitskoj Rivi radost odrastanja u obitelji posvjedočit će i najmanji – djeca – i to pjesmom. Na dječjem koncertu u subotu, 15. rujna, s početkom u 11 sati nastupit će dječji zborovi „Mala Terezija“ (Split) i „Leopoldice“ (Kaštel Novi); djeca iz župa sv. Andrije (Split) i sv. Josipa (Dugi Rat); obitelji Majić, Kosor i Petrušić; obiteljski zbor „Unica harmonia“; Centar za rehabilitaciju „Mir“; KUD „Ante Zaninović“.

Ostatak programa i popis događanja možete pogledati OVDJE.

Vodič kroz slavlje, zajedno s kartom mjesta na kojem će se održati centralni događaj i drugim detaljnim informacijama, možete preuzeti OVDJE.

Molitve za obitelji

Organizatori Susreta hrvatskih katoličkih obitelji objavili su posebne molitve za roditelje i obitelj.

Molitva za obitelj svetog Ivana Pavla II.

Bože, od kojega nam dolazi svako očinstvo na nebu i na zemlji, Oče, koji si ljubav i život, učini da svaka ljudska obitelj na zemlji, po tvome Sinu rođenom od žene i po Duhu Svetom, postane izvorom božanske ljubavi za uvijek nove naraštaje.

Učini da tvoja milost vodi misli i djela roditelja, za dobro njihove obitelji i svih obitelji na svijetu.

Neka mladi naraštaji u obitelji nađu snažnu potporu za čovječnost i rast u istini i ljubavi!
Neka ljubav osnažena milošću sakramenta ženidbe, bude jača od svake nemoći i beznađa, koje zahvaćaju naše obitelji.

Na kraju te molimo za zagovor svete nazaretske obitelji, da Crkva u svim narodima na zemlji, može plodonosno ispuniti svoje poslanje u obitelji i po obitelji, po Kristu našem Gospodinu, koji je put, istina i život, u vijeke vjekova. Amen.

Posebne molitve za oca i majku možete pronaći OVDJE.

Na internetskoj stranici Susreta također možete pronaći i posebne ispite savjesti za roditelje:

Službena pjesma Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji

Pjesma “Kristu vjerni zauvijek” nastala je u pripravi za Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji je svojom nazočnošću uveličao papa Benedikt XVI. predvodeći euharistijsko slavlje na zagrebačkom hipodromu 5. lipnja 2011. godine. Upravo zbog toga, pjesma je naknadno dorađena kako bi mogla biti trajno glazbeno obilježje hrvatskih katoličkih obitelji.

Autor glazbe je Bruno Kozina, a tekst su zajedno napisali Bruno Kozina, Krešimir Miletić, Verica Kraš Villa i Petar-Krešimir Hodžić. Ususret Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna 2018. pjesmu je nanovo otpjevao Papa bend iz Solina u novom, dalmatinskom ruhu.

Službeni logo

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji ima i poseban logotip koji je izradila redovnica i akademska umjetnica Zdravka Milić.

U grafičkom oblikovanju logotipa, na bijeloj podlozi, nalazi se obitelj: otac, majka i djeca. Otac i majka svojom formom tvore srce, simbol života i ljubavi. Podignutim rukama prema nebu, u plesnom i radosnom zanosu svjedoče svoju vjeru koja je temelj njihova zajedništva u ljubavi. Njihova djeca su smještena unutar srca kao okrilja ljubavi svojih roditelja, ali i kao plod njihove uzajamne ljubavi. Držeći se za ruke u međusobnoj povezanosti, gledaju svoje roditelje kao svoje uzore. Obitelj je prikazana u crvenoj i plavoj boji, tj. nacionalnim hrvatskim bojama.

U pozadini je konturama označena nova crkva na Gospinom Otoku u Solinu na kojem će se održati središnje euharistijsko slavlje Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Konture nove crkve simboliziraju Crkvu, majku kršćana u kojoj obitelj zauzima povlašteno mjesto. Plava rijeka ispod crkve predstavlja rijeku Jadro, hrvatski Jordan, ali i naše Jadransko more koje umiva čitavom dužinom Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Voda je ujedno simbol krštenja po kojem postajemo članovi Crkve – sakramenta spasenja. Zelena boja označava zeleni Gospin Otok, a u isto vrijeme je zelena boja liturgijski simbol nade i buđenja života. Tako su u logotipu simbolički prisutne tri bogoslovne kreposti: vjera, nada i ljubav.

Geslo susreta „Obitelj – izvor života i radosti“, uokviruje logotip, te formom i žutom bojom podsjeća na Sunce koje svojom toplinom daje život i radost.

Sve dodatne informacije o Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji možete saznati na njihovoj službenoj stranici ili preko Ureda za obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije (e-mail: bitelj@smn.hr; tel: +385 (0)21 407 519) te Ureda HBK za život i obitelj (tel: +385 (0)1 5635 034).

Pratiti ih možete i na njihovoj Facebook stranici: Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji.

Bitno.net