U općini Brod Moravice opljačkano je 12 postaja Križnog puta. Načelnik općine Mario Šutej izjavio je za HTV kako je to bio veliki šok za sve građane. Objasnio je kako je križni put naselju Šimatovo, koje se nalazi u sklopu Borda Moravice, prije dvadesetak godina poklonio tada ugledni njemački liječnik dr. Ivo Mance koji je bio podrijetlom iz ovoga mjesta. Dao je izgraditi trinaest malih kapelica te u svakoj postavio brončanu sliku.

Novi list piše kako su lopovi u proteklih dvadesetak dana u nekoliko navrata posjetili lokacije i otuđili brončane slike sa 12 postaja. Nepoznati lopovi su pokušali ukrasti i bakreni pokrov na kapelicama križnih postaja, što im nije u potpunosti uspjelo, ali su uspjeli otuđiti dio bakrenog žlijeba na groblju i kvaku s ulaznih vrata crkve.

Načelnik Šutej je na Novi list izjavio kako je policija obavila očevidne radnje te se nada da će uskoro uhvatiti lopove. „Tu nije samo riječ o krađi, već i o uočljivoj mržnji i uništavanju svega vezanog uz vjeru. Nažalost, taj je Križni put udaljen od kuća u kojima ljudi žive i da se dogodilo uništavanje i krađa saznali smo tek kad je sve bilo gotovo“, kaže. Dodao je kako je posljednjih vrijeme na području njegove općine bilo nekoliko neobjašnjivih požara, a ovog ljeta i brojne provale u kuće u kojima nitko ne živi.