Uoči Velikog tjedna, u noći s četvrtka na petak, nepoznati su počinitelji opljačkali crkvu svetog Flora u naselju Loborika nedaleko od Pule.

Materijalna šteta se procjenjuje na najmanje 40.000 kuna, no još više od toga žalosti činjenica da su provalnici ukrali i hostije iz svetohraništa, prenosi RTL.

Razbojnici su u crkvu ušli razvalivši pajserom vrata sakristije te započeli pljačku u kojoj su osim hostija ukrali svijećnjake, veliku pokaznicu, kaleže, ciborije, pa čak i zlato s Gospina kipa.

Susjed koji živi uz crkvu policiji je rekao kako ništa sumnjivo nije vidio niti čuo u večeri kad se krađa dogodila, no jest dan uoči nje.

„Došao je jedan, tu je parkirao jedan mali motor, od zida nisam vidio je li vespa ili skuter, skinuo kacigu, išao do crkve i onda sam vidio da je fotografirao crkvu“, ispričao je Čedomir Peruško.

Krađa je izazvala šok među vjernicima. Na misi na Cvjetnicu su svi, kažu, plakali, nakon čega su blagoslovili crkvu.

Župnik Jure Purkić rekao je kako će se za slavljenje misa u narednom razdoblju snaći uz pomoć susjedne župe.

„Imam tu susjednu župu u kojoj ću uzeti i imati svetu euharistiju, mi ćemo zajedno moliti i oni koji su to učinili nek’ se pokaju za ono što su učinili i neka vrate ono što su uzeli“, ispričao je vlč. Purkić.

Ono što posebno zabrinjava jest da je ovo treći crkveni objekt u Istri u koji je provaljeno posljednjih tjedana. Osim crkve u naselju Loborika, nedavno je opljačkan župni dvor u Pićnu i crkva na Velom vrhu u Puli.

Ivo Džeba | Bitno.net