Ludbreg

Program godišnje proslave u čast Predragocjene Krvi Kristove u jedinom hrvatskom euharistijskom svetištu u Ludbregu započeo je u subotu 18. kolovoza, a zaključit će se na Svetu nedjelju 2. rujna kada središnje hodočasničko slavlje predvodi mons. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup, uz suslavlje varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka.

Među uvodnim sadržajima u dane Svete nedjelje bili su otvorenje izložbe slika “Sakralni motivi” u izložbenom prostoru Restauratorskog centra Ludbreg, te koncert duhovne glazbe varaždinskog kantautora Antonia Tkaleca u atriju dvorca Batthyany, u subotu 18. kolovoza. Idućeg dana, u nedjelju 19. kolovoza, misu u spomen svim palim domoljubima u II. svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu u ludbreškoj župnoj crkvi predvodio je župnik i upravitelj svetišta preč. Josip Đurkan, čime je ujedno proslavljen Europski dan spomena na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Isti dan navečer održan je tradicionalan susret crkvenih zborova. Kod zavjetne kapele u ludbreškom svetištu okupilo se dvjestotinjak pjevača župnih zborova iz Ludbrega, Svete Marije, Ivanca, Svetog Đurđa, Velikog Bukovca i župe bl. Alojzija Stepinca iz Koprivnice. Misno je slavlje predvodio domaći sin vlč. Zoran Gložinić, župnik u Ivancu, a nakon mise svaki zbor predstavio se s po tri pjesme.

U subotu 25. kolovoza program je nastavljen 16. po redu festivalom duhovnih šansona “Duga 2012.”, u dvorani Pučkog otvorenog učilišta na kojem su nastupili Pjevačko društvo mladih “Trinitas” iz Ludbrega, zbor Amadea iz Đakova, Anita Vincek iz Varaždina, zbor Ihtis iz Velikog Bukovca, Matea Spajić iz Slavonskog Broda, Matija Martinčević iz Ivanca, vokalni ansambl Lira iz Starog Petrovog Sela, Veronika Jambrek iz Bedekovčine, Anita Nježić iz Krapine, varaždinski oktet Donum, pjevač Antonio Tkalec, te VIS Ime ljubavi iz Koprivnice. Festivalu, koji su i ove godine uspješno organizirali članovi Pjevačkog društva mladih “Trinitas”, prethodilo je misno slavlje koje je u župnoj crkvi predvodio dosadašnji kapelan vlč. Tihomir Kosec. Idućeg dana, u nedjelju 26. kolovoza, u svetištu je priređeno tradicionalno hodočašće bolesnika i djelatnika župnih Caritasa Varaždinske biskupije.

Među važnijim duhovnim sadržajima su i misno slavlje u četvrtak 30. kolovoza u 19 sati koje u dvorcu Batthyany predvodi biskup Mrzljak, hodočašće policije i vatrogasaca u petak 31. kolovoza koje u 10.30 sati predvodi vojni biskup Juraj Jezerinac, te hodočasnička misa na Svetu subotu 1. rujna u 11 sati koju predvodi biskup Mrzljak. (ika/bitno.net)