Građanska inicijativa “U ime obitelji” uputila je danas otvoreno pismo hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, u kojemu ga poziva da nakon prikupljena dovoljnog broja potpisa građana, sukladno Ustavu i zakonima RH osigura provedbu referenduma o unošenju u Ustav odredbe po kojoj bi brak bio definiran kao životna zajednica muškarca i žene.

U ime obitelji

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine predsjedniče Josipović,
vjerujemo kako Vam je poznato da je Građanska inicijativa „U ime obitelji“ s uspjehom dovršila postupak prikupljanja potpisa za izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma u Republici Hrvatskoj.
Referendumsko pitanje glasi: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?
Budući da Vam je, prema odredbama Ustava Republike Hrvatske (čl. 94. st. 2.), povjerena briga za redovito i usklađeno djelovanje državne vlasti, zamolili bismo Vas da nedvosmisleno poručite javnosti i drugim tijelima državne vlasti o pravnoj snazi referenduma kao najizravnijeg oblika neposrednog odlučivanja građana Republike Hrvatske.
Postoji, naime, više državnih dužnosnika koji posljednjih dana javno iskazuju kako bi za promjenu Ustava, nakon što referendum bude proveden u skladu s Ustavom RH i Zakonom o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave (dalje: Zakon o referendumu), bilo potrebno dodatno glasovanje u Saboru RH radi promjene Ustava. Time se, bez zadrške, ignorira pravna snaga odredbe čl. 87. st. 5. Ustava RH i čl. 8. st. 1. Zakona o referendumu – da je odluka donesena na referendumu obvezatna. Isto tako, možda još i značajnije, na taj se način predlaže zatiranje osnovnih polazišta Ustava RH (čl. 1. st. 2. i 3.) – da vlast proizlazi iz naroda, te da narod odlučuje, osim putem izbora svojih predstavnika (Hrvatski sabor itd.), i neposredno, putem referenduma, kao klasičnog instrumenta demokracije.
Uvažavajući gore izneseno i zabrinutost građana za ispravno djelovanje državne vlasti, sukladno Ustavu i zakonima u Republici Hrvatskoj, molimo Vas za ulaganje dodatnog napora u valjanom pojašnjavanju ustavnog značaja odluke donesene na državnom referendumu.

S poštovanjem,

Za Organizacijski odbor

Građanske inicijative „U ime obitelji“

Željka Markić, dr. med.