Poštovani zastupnici Republike Hrvatske u Europskom parlamentu,

Sutra, 4. veljače, glasat ćete na temu „Izvješće o planu EU-a protiv homofobije i diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta“ (izvjestiteljica: gđa Ulrike Lunacek).

Vjerujemo da ćete se pridružiti građanima cijele Europe u suprotstavljanju svakom obliku mržnje ili proizvoljne diskriminacije LGBT osoba. Svaka osoba ima jednaku vrijednost i dostojanstvo. Svaki građanin Europe jednak je pred zakonom.

Međutim, ukazano je na mnoge probleme vezano za prijedlog plana gđe Lunacek, a izvješće je posljednjih tjedana primilo brojne kritike. Najveći problem je to što izvješće poziva na posebnu zaštitu i posebna prava za LGBT, a ne za sve građane. Građani diljem Europe iznimno su zabrinuti. U samo nekoliko dana više od 180 000 građana potpisalo je peticiju protiv ovog izvješća, među njima i građani RH.

Nadamo se da ćete Vi kao zastupnica/zastupnik Republike Hrvatske u Europskom parlamentu ozbiljno shvatiti ovu masovnu opoziciju i glasati protiv izvješća, zalažući se za jednakost svih građana pred zakonom, a protiv privilegiranja ne temelju životnog stila.

Ovo izvješće bi unazadilo jednaku zaštitu ljudskih prava za sve ljude, bez obzira na njihov spol, rasu, vjeroispovijest, svjetonazor ili životni stil. Sadržaj izvješća duboko se protivi jednakosti.

Ako želite obraniti jednakost svih građana, bez obzira na njihovu seksualno opredjeljenje, pozivamo vas da glasate protiv izvješća.

Savjet za glasanje:

Pozivamo vas da glasate za Amandman 1 (alternativna odluka) koji promiče jednaku primjenu temeljnih ljudskih i građanskih prava za sve građane.

Ako Amandman 1 bude odbijen, molimo vas da glasate protiv Amandmana 2 i protiv cijelog izvješća budući da bi on promicao nejednakost umjesto jednakosti, što se protivi europskim načelima i negativno utječe na društvo u cijelosti.

U prilogu Vam dostavljamo prijevod Amandmana 1.

Srdačan pozdrav,

Građanska inicijativa „U ime obitelji“