Građanska inicijativa “U ime obitelji” ocjenjuje pozitivnim istup g. Dragana Zelića iz udruge Gong, koji je u članku Glasa Slavonije izrazio zabrinutost što “vladajući odugovlače s procedurom referenduma jedne građanske inicijative, navodi se u priopćenju inicijative.

– Istovremeno, želimo izraziti zabrinutost zbog usuglašenog djelovanja udruge GONG i predstavnika aktualne vlasti u širenju neistina i političkih spinova vezano za aktivnosti „U ime obitelji“. Gospodin Dragan Zelić nastavlja ponavljati i u navedenom članku Glasa Slavonije, neistinu kako referendumsko pitanje Građanske inicijative „U ime obitelji“ nije u skladu s Ustavom zagarantiranim pravima u RH – poručuju iz inicijative.

– Referendumsko pitanje u skladu je s odredbom Obiteljskog zakona RH (čl. 5.), prema kojoj je brak “životna zajednica žene i muškarca”, Općom deklaracijom o pravima čovjeka (čl. 16.) i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (čl. 12.), prema kojoj “muškarci i žene u dobi za sklapanje braka imaju pravo stupiti u brak i osnovati obitelj, u skladu s domaćim zakonima koji uređuju ostvarenje tog prava”, s kojima su, nadamo se, g. Zelić i GONG upoznati – poručuju.

Podsjećaju da se Gong u priopćenjima Platforme 112 u svibnju pridružio bezuspješnim pokušajima etiketiranja Građanske inicijative i obeshrabrivanja birača u iskazivanju potpore referendumu tvrdeći da „U ime obitelji” nije građanska inicijativa.

– Takvim osporavanjem građanske inicijative GONG krši ciljeve djelovanja koje navode na svojoj internetskoj stranici – „ohrabrivanje i osnaživanje građana za što aktivnijom participacijom u procesima donošenja političkih odluka“ te značajna financijska sredstva iz državnog proračuna i fondova EU ne koristi za promicanje građanskih i demokratskih sloboda. Za ilustraciju, u 2012. godini GONG je raspolagao s 3 818 322 kuna te je imao 18 zaposlenih s prosječnom plaćom od 6600 HRK. Kako su 750 000 (20 posto biračkog tijela) osoba koje su potpisale Zahtjev za raspisivanje referenduma, građani RH, očekujemo da ih g. Zelić i udruga GONG prestanu tretirati kao građane drugog reda zato što se njima i Vladi koju podupiru, i koja njih podupire, ne sviđa referendumsko pitanje – ističu iz Inicijative.

Bitno.net