U povodu 350. obljetnice od dolaska relikvija sv. Prošpera, suzaštitnika Hvara i Hvarske biskupije, u hvarsku katedralnu župu, u Hvaru je u nedjelju, 10. svibnja otvorena Godina sv. Prošpera koja će trajati do 10. svibnja 2021. Svečano večernje koncelebrirano euharistijsko slavlje, kojim je započela i proslava blagdana sv. Prošpera, predvodio je hvarski biskup Petar Palić.

U koncelebraciji su sudjelovala sedmorica svećenika, među kojima su bili generalni vikar i župnik Jelse don Stanko Jerčić i hvarski župnik don Toni Plenković. Pri oltaru su posluživali članovi bratovština Sv. Križa i Sv. Nikole koji su se brinuli da svečanost bude u skladu s odredbama i preporukama nadležnih institucija u vezi s vjerskim okupljanjima. Među njima je bio i bogoslov Hvarske biskupije Ivan Brstilo. Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi katedralnog zbora pod ravnanjem maestre Klare Milatić i uz orguljsku pratnju profesora Tomija Domančića.

Biskup Palić je na početku misnog slavlja sve srdačno pozdravio i istaknuo svoju uskrsnu radost zbog ovog slavlja uoči blagdana sv. Prošpera čije su moći prije 350 godina došle u Hvar i Hvarsku biskupiju. „Od tada sv. Prosper ne samo boravi među nama nego svojim životom pokazuje primjer koji nam je slijediti, a svojim zagovorom pomaže u našim potrebama i nevoljama. Iako smo djelomično izišli, još uvijek smo u jednoj nevolji koja sve čini samo da ne budemo blizu. Ali, onaj koji je u Bogu i koji je s Bogom, taj je uvijek blizu, kolikogod i ove okolnosti i ove preporuke i ove odredbe činile da jesmo i trebamo biti udaljeni jedni od drugih. U ovoj misi na poseban način želimo moliti za cijelu našu biskupiju i za naš grad Hvar. Na osobiti način pozivam vas da molimo za naš Brač, kako bi i ova kušnja, u kojoj se na poseban način oni nalaze ovih dana, doista jednom bila prošlost. Vjerujemo da će nam u tome pomoći i zagovor sv. Prospera“, rekao je na početku biskup Palić.

Govoreći o Godini sv. Prošpera, biskup je u homiliji istaknuo: „Započinjemo godinu u kojoj ćemo se spomenuti jednog važnog događaja iz povijesti naše biskupije. Sljedeće godine, naime, navršit će se 350 godina od dolaska relikvije sv. Prošpera u grad Hvar. Potaknut međuljudskim odnosima u gradu, vođen Duhom Božjim, u pastirskoj brizi za povjereni mu puk, hvarski biskup Ivan Andreis se 1671. godine uputio u Rim iznijeti papi Klementu X. poteškoće s kojima se susretao u svome pastoralnom djelovanju. U Rimu je iz katakombi sv. Priscile dobio relikvije tijela sv. Prošpera, ranokršćanskog mučenika. Te su relikvije položene na glavni oltar hvarske katedrale, da bi 1674. godine sv. Prošper jednoglasnim odlukama Velikoga vijeća hvarske komune i katedralnog kaptola s biskupom bio proglašen suzaštitnikom grada Hvara i cijele Hvarske biskupije. Od tada pa sve do danas, u svim uvjetima i okolnostima, sveti Prošper zagovara, štiti i pomaže grad Hvar, Hvarsku biskupiju i sve njezine stanovnike u njihovom svekolikom napretku“.

„Sveti Prošper uzor je i zagovornik danas. Živeći posljednjih mjeseci u okolnostima pandemije koronavirusa, nismo kao vjernici prestajali upućivati žarke molitve Gospodinu i svojim svetim zaštitnicima da nas oslobode ove bolesti i sačuvaju živote ljudi. Slaveći svece uvijek se pitamo imaju li što reći danas; koliko se tiču našega života, a koliko su tek daleki spomen koji ostaje prigoda da se okupimo zajedno i da obnavljamo svoje običaje; da se sjećamo prošlosti, pomalo tugujući, pomalo se tješeći, tražeći nejasnu povezanost s imenima kršćanskih muževa i žena koji su ipak predaleko, da bismo sebe vidjeli u njima. Mnogi su vjernici u prošlosti osjetili zagovor sv. Prošpera u svojim potrebama. Mnogi u njemu i njegovoj pomoći danas otkrivaju poticaj za vlastito obraćenje“, pojasnio je biskup.

„Živeći u ovim čudnim okolnostima shvatili smo, unatoč napretku na mnogim područjima ljudskog života, svu svoju nemoć, ali smo otkrili i tolike tragove dobrote kod pojedinaca, u obiteljima, u društvu. Sveti Prošper je imao čvrstu vjeru i stoga ga ništa nije moglo rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu (usp. Rim 8, 39). Nama je danas, također, potreban novi žar vjere, kako bismo u Evanđelju prepoznali mudrost za svoj život i napredak. Svjedočki primjer sv. Prošpera nam i danas može biti izvor na kojemu želimo crpiti snagu za sve naše obitelji, kako bi ponovno otkrile ljepotu ljubavi koja služi i raduje se daru života. Od sv. Prošpera učimo biti nositelji dobrote koja obnavlja svijet“, poručio je mons. Palić.

„Duboko pouzdanje u Boga pomoglo je sv. Prošperu u trenutku svjedočkog čina mučeništva. Izabrao je smrt da bi mogao trajno biti s Gospodinom. Sv. Prošper nam je uzor i nadahnuće kako bismo i mi mogli razaznati što je dobro koje nas obogaćuje i usrećuje, a što je zamamnost koja razara i odnosi ljepotu življenja. Mučeništvo je otkrivanje najdublje istine, skidanje vela, objava značenja života. I dok se u čovjekovoj smrti na prvi pogled vidi smrt, kršćanski mučenici pokazuju početak novoga života s Bogom. Svako vrijeme treba takve svjedoke; da ne zavlada malodušje, obeshrabrenost i osjećaj bespomoćnosti“, istaknuo je biskup.

„Naša Hvarska biskupija, rasprostranjena na otocima Hvaru, Braču i Visu, ponosi se mnogim vjerskim, kulturnim i zemljopisnim ljepotama. Zahvalni smo Gospodinu, svojim svetim zaštitnicima, svojim djedovima i bakama, očevima i majkama za bogatstvo duhovne baštine koja nam je darovana. Dio te duhovne baštine je i štovanje sv. Prošpera. Svojom mučeničkom smrću i svojim opredjeljenjem za prave vrijednosti sv. Prošper nas uči da nam briga za duhovnu baštinu ne smije zasjeniti pogled za poslanje koje nam danas Bog povjerava i za ono na što nas danas Bog poziva“, pojasnio je biskup.

„Iako okolnosti u kojima se nalazimo stvaraju određenu neizvjesnost, Bog, koji se utjelovio u Isusu Kristu i ostao po svome Duhu među nama do svršetka svijeta, izvor je naše sigurnosti. Okrijepljeni Duhom Isusa Krista želimo i mi danas biti graditelji Božjega kraljevstva, preuzimajući i pokazujući odgovornost za kršćansko lice našega grada, naše biskupije i naše domovine. Put koji vodi do Božjega kraljevstva nije put građen od zemaljskih pobjeda i uspjeha. Put je to većega ili manjega progonstva, s okusom istine da smo u svijetu, ali ne od svijeta. Upravo takvi, kao kršćani, najviše možemo voljeti svijet i vidjeti svu njegovu ljepotu, kao čudesno Božje djelo, ali kao stvorenje podvrgnuto raspadljivosti“, rekao je mons. Palić.

U svim našim nastojanjima molimo zagovor i zaštitu sv. Stjepana, sv. Prošpera i sv. Jurja. Sve svoje nakane i pothvate povjeravamo zagovoru Blažene Djevice Marije, našoj Gospi od Utjehe i Majci Crkve, zaključio je biskup Palić koji je na završetku mise otvorio raku sv. Prošpera.

Uslijedilo je u katedrali počelo cjelonoćno biblijsko bdjenje, u kojemu su biskup Palić, svećenici i župljani Hvara čitali sva četiri evanđelja i Djela apostolska. Bdjenje je započelo svečanim unošenjem Sv. pisma kojega su s upaljenim svijećama pratili biskup Palić, svećenici i čitači koji su se tijekom noći izmjenjivali u čitanju u kapeli Sv. Prospera, a sve je čitavu noć prenosio mjesni radio.

Bdjenje je završeno jutarnjim euharistijskim slavljem u ponedjeljak, 11. svibnja koje je predvodio generalni vikar don Stanko Jerčić.