Tri župe dugoselskog dekanata – župa sv. Brcka – Brckovljani, župa Uzvišenja sv. Križa u Dugom Selu i župa bl. Augustina Kažotića u Lupoglavu – ove subote, 2. travnja 2022., organizirale su zajednički križni put s razmatranjima inspiriranima enciklikom pape Franje “Laudato si'”.

Križni put je započeo u 16 sati u župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Lukarišću, a predvoditelj križnog puta bio je don Filip Pavlović, upravitelj župe u Lupoglavu. Za ovu prigodu sastavio je originalna razmatranja na temelju enciklike “Laudato si'”, stoga je nekoliko stotina sudionika križnoga puta razmatrajući Spasiteljevu muku moglo približiti sebi teme poput: siromaštva, klimatskih promjena, gubitka bioraznolikosti, rata, izbjeglica, međuljudskih odnosa, odgovornoga rada, nepravedne raspodjele dobara, prekomjernoga trošenja te poziva pape Franje na drugačiji stil života u jednostavnosti, molitvi i ljubavi prema siromašnima. Dio razmatranja čitali su vjernici, a dio vlč. Marinko Golek, upravitelj župe sv. Brcka u Brckovljanima, dok je upravitelj župe u Lukarišću vlč. Tomislav Kralj animirao pjevanje i predvodio svetu misu u crkvi sv. Brcka u Brckovljanima. Unatoč lošijim vremenskim uvjetima i kiši te velikom broju sudionika, križni put je prošao bez većih teškoća zahvaljujući brojnim volonterima, članovima DVD-a Brckovljani te policiji koja je pratila vjernike na putu.

U svojoj propovijedi don Filip Pavlović je istaknuo kako ga je netko od vjernika upitao: “Zašto, velečasni, niste izabrali neku drugu temu koja bi nas više pogodila, jer nas ova o klimatskim promjenama ne pogađa? Kod nas je sve dobro…” Na to je propovjednik dao odgovor: “Izabrali smo ovu temu baš zato što nas ne pogađa i u tomu vidimo glavni problem!” Ponavljajući riječi pape Franje o važnosti “malih svakidašnjih gesta” propovjednik je pozvao da u okviru razmišljanja o socijalnoj ljubavi razvijamo strategije kojima će se učinkovito zaustaviti propadanje okoliša te potaknuti “kultura skrbi” kojom treba biti prožeto cijelo društvo.

Na kraju programa članovi pastoralnog vijeća župe sv. Brcka u Brckovljanima za sve prisutne organizirali su druženje uz čaj i peciva te su okupljeni mogli podijeliti iskustvo doživljaja tema nadahnutim enciklikom “Laudato si'” iz križnog putu.

Jedna sudionica je izjavila kako je zahvalna župnicima što su baš ovakvom formom križnoga puta približili riječi Svetoga Oca o ovoj važnoj temi, rekavši: “Da sam to čula negdje drugdje, možda se na riječi ‘klimatske promjene’ ne bih ni osvrnula, no hodajući kroz prirodu riječi pape Franje imale su vremena odzvoniti u mom srcu i prihvatila sam ih kao svoju zadaću.”