1

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ održala je konferenciju za novinare u četvrtak, 16. svibnja 2013., u Zagrebu. Na konferenciji se govorilo o najnovijim informacijama o izjašnjavanju građana Republike Hrvatske o potrebi raspisivanja referenduma o braku.

Prvoga dana prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se u Ustav RH unijela odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca, zahtjev je potpisalo više od 131 tisuće građana Republike Hrvatske. Prema dosad prikupljenim podacima za referendum se u prva četiri dana izjašnjavanja izjasnilo 215 tisuća građana RH, što čini više od 50 posto broja potrebnih potpisa, rekao je član Građanske inicijative Lino Zonjić.

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

Zonjić je istaknuo kako na više od 2000 lokacija u cijeloj Hrvatskoj potpise prikuplja oko 1200 koordinatora i 5000 volontera koji su iznimno zadovoljni zbog velikoga broja građana koji inicijativu prepoznaju kao svoju i žele da u Ustav RH uđe odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

O pozadini cijele ove inicijative govorio je i povjesničar te također član inicijative “U ime obitelji” Zlatko Hasanbegović: –  Iza ove inicijative stoje isključivo pojedinci i obitelji. Ovo je nepolitička i nestranačka inicijativa. Nismo produžena ruka ni jedne institucije, ni jedne političke stranke, ni jedne vjerske zajednice. Građani su instinktivno prepoznali vrijednost ove inicijative, koja je vrijednosna, a ne diskriminatorska – kazao je Hasanbegović.

O pokušajima zastrašivanja i napadima govorila je Željka Markić: – Najviše incidenata bilo je u Zagrebu, naše se volontere vrijeđalo, ponižavalo, pljuvalo, na dvije lokacije potrgane su knjige s potpisima, a u ovom trenutku traje i očevid u Rijeci, dok je problema bilo i u Osijeku. Nažalost, ovakav broj napada navodi nas na sumnju da se to radi organizirano – rekla je Markić. Na pitanje zašto inicijativa inzistira da se u Ustav uvede definicija braka iako je ona već sastavni dio Obiteljskog zakona, Markić je kazala da ih je jako zabrinulo ono što se događalo u Francuskoj u kojoj to isto stoji u zakonu, ali se ignorira.

Bitno.net