U četiri dana više od 215.000 ljudi podržalo referendumsku inicijativu ‘U ime obitelji’

Prvi dan prikupljanja potpisa, u nedjelju, 131 tisuća građana potpisala je inicijativu, a na kraju četvrtog dana potpisa je bilo više od 215 tisuća. To je više od 50 posto ukupno potrebnog broja potpisa

1

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ održala je konferenciju za novinare u četvrtak, 16. svibnja 2013., u Zagrebu. Na konferenciji se govorilo o najnovijim informacijama o izjašnjavanju građana Republike Hrvatske o potrebi raspisivanja referenduma o braku.

Prvoga dana prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se u Ustav RH unijela odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca, zahtjev je potpisalo više od 131 tisuće građana Republike Hrvatske. Prema dosad prikupljenim podacima za referendum se u prva četiri dana izjašnjavanja izjasnilo 215 tisuća građana RH, što čini više od 50 posto broja potrebnih potpisa, rekao je član Građanske inicijative Lino Zonjić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zonjić je istaknuo kako na više od 2000 lokacija u cijeloj Hrvatskoj potpise prikuplja oko 1200 koordinatora i 5000 volontera koji su iznimno zadovoljni zbog velikoga broja građana koji inicijativu prepoznaju kao svoju i žele da u Ustav RH uđe odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

O pozadini cijele ove inicijative govorio je i povjesničar te također član inicijative “U ime obitelji” Zlatko Hasanbegović: –  Iza ove inicijative stoje isključivo pojedinci i obitelji. Ovo je nepolitička i nestranačka inicijativa. Nismo produžena ruka ni jedne institucije, ni jedne političke stranke, ni jedne vjerske zajednice. Građani su instinktivno prepoznali vrijednost ove inicijative, koja je vrijednosna, a ne diskriminatorska – kazao je Hasanbegović.

O pokušajima zastrašivanja i napadima govorila je Željka Markić: – Najviše incidenata bilo je u Zagrebu, naše se volontere vrijeđalo, ponižavalo, pljuvalo, na dvije lokacije potrgane su knjige s potpisima, a u ovom trenutku traje i očevid u Rijeci, dok je problema bilo i u Osijeku. Nažalost, ovakav broj napada navodi nas na sumnju da se to radi organizirano – rekla je Markić. Na pitanje zašto inicijativa inzistira da se u Ustav uvede definicija braka iako je ona već sastavni dio Obiteljskog zakona, Markić je kazala da ih je jako zabrinulo ono što se događalo u Francuskoj u kojoj to isto stoji u zakonu, ali se ignorira.

Bitno.net


Objavljeno: 16. svibnja 2013.

Možda vam se svidi