Brezovica

Prva skupina volontera iz inozemstva 20. srpnja je završila svoj boravak u Caritasovoj Kući za zbrinjavanje djece s tjelesnim i/ili mentalnim oštećenjem »Bl. Alojzije Stepinac« u Brezovici u kojoj je pomagala djelatnicima u skrbi za korisnike. Poslije ove skupine, Caritas planira u Brezovicu primiti još dvije skupine volontera iz inozemstva. Svaka od tih skupina boravit će po tri tjedna, a sastojat će se najviše od osam volontera.

Skupina od sedmero mladih – Eva, Renske, Yentl, Ine, Nisrine, Gretel i Nils – u Hrvatsku su došli 1. srpnja. Tijekom trotjednog boravka družili su se s Caritasovim korisnicima, igrali se s njima i pomagali djelatnicima u njihovom hranjenju. Caritas im je omogućio da jedan vikend provedu u Caritasovoj kući za odmor u Rovinju, a tijekom slobodnog vremena i sami su iskoristili razne mogućnosti da bolje upoznaju prirodne ljepote i kulturne znamenitosti naše zemlje.

Belgijanka Nisrine Limam izrazila je veliko zadovoljstvo ovim iskustvom. »Moja mi je prijateljica govorila o Caritasu. Ona je bila u kampu prošle godine i rekla da joj je to bilo prekrasno iskustvo. Nakon što sam čula njene priče, odlučila sam potražiti još projekata i pronašla sam ovaj na internetskim stranicama belgijskog Bauordena. Odmah sam odlučila ići i jako sam sretna što sam to napravila. Ovo do sad mi je izvanredno iskustvo i preporučila bih to svakome!« ističe devetnaestgodišnja studentica povijesti na Sveučilištu u Ghentu. Osamnaestgodišnja Nizozemka Renske Hoff odlučila se na volontiranje stoga što je i njezin otac, još prije trideset godina, bio volonter: »Predložio mi je da i ja postanem volonterkom IBO-a ili Caritasa. Izabrala sam ovaj projekt budući da volim raditi s djecom, također s djecom s teškoćama u razvoju. Moja je majka liječnica koja radi s djecom s poteškoćama u razvoju, a prije ovog projekta radila sam neko vrijeme u školi u kojoj ona radi. Prije nekoliko godina volontirala sam u školi za slijepu i gluhu djecu. Sviđa mi se volontirati ovdje u Caritasu. Sami možemo odlučiti što ćemo raditi s djecom, primjerice hoćemo li ići van ili slikati, igrati se loptom itd. Ovo mi je dragocjeno iskustvo!« Izjave ostalih volontera možete pročitati na Caritasovim mrežnim stranicama www.czn.hr.

Broj volontera u Caritasu posebno se poveća tijekom ljetnih mjeseci kada iz europskih zemalja dolaze volontirati uglavnom mladi ljudi. Ova pomoć ostvaruje se zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s organizacijom IBO* – International Building Organisation, s kojom je Caritas prošle godine započeo i projekt »Solidarnost bez granica« koji će se i ove godine nastaviti. O njemu ćemo pisati u jednoj od sljedećih vijesti.

Kuća bl. Alojzija ima dvoje odraslih volontera koji je posjećuju tijekom čitave godine, a tijekom akademske godine dva puta tjedno posjećuje skupina mladih koje okupljaju Salezijanci iz Podsuseda. Postoje naznake da će od jeseni u ovoj najvećoj ustanovi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije volontirati i polaznici zagrebačke IX. gimnazije. Više informacija o mogućnostima volontiranja u Kući bl. Alojzija zainteresirani mogu dobiti na tel. 01/6537-808; faks 01/6537-807; mobitel 099/2391-602; e-mail: zkljajic@czn.hr ili koordinatorici volontera i volonterskih aktivnosti CZN-a Ivani Reić: tel/fax: 01 29 44 489; mob. 099 26 20 470; 091 54 42 885; e-mail: ireic@czn.hr; ivana.reic@gmail.com.

Za Caritas Zagrebačke nadbiskupije:

Viktorija Lijović i Josip Crnković (prijevodi s engleskog)

Stjepan Moškatelo

U Zagrebu, 21. srpnja 2012. godine