U podmorju Jadrana, u blizini ugljanskog otočnog mjesta Kukljica, nalazi se zavjetna kapela sv. Nikole biskupa. Neobičnu kapelu napravio je 2010. Vinko Šimunić Bubanj, branitelj i ronilac rodom iz Bibinja, piše Hrvatska katolička mreža.

Mjere kapele sv. Nikole su 3 x 2,5 metra. Napravljena je od betona i teška sedam tona. U njoj se nalazi mali oltar, raspelo, križ u bronci koji visi, još jedan križ te Gospin kip iz Međugorja.

“Tko nema vjere, stvarno je zakinut i ne znam što mu uopće život znači. Kad idem u crkvu, idem iz dna duše. Sv. Nikola je zaštitnik pomoraca, putnika, ribara, mornara, ronioca, djece, svega u vezi s morem. Osjetio sam Boga u svom životu – ne jedanput! Vidio sam puno toga lošega pod morem. Prije desetak godina računao sam da ću za koju godinu prekinuti s tim ‘poslom’, računam da moru moram nešto dati, ipak me ono… I onda mi je palo na pamet, ma idem ja napraviti kapelicu, dok mogu. Nacrtao sam na papir što bih, i u kamenolomu u Bibinjama mjesec dana sam je pomalo radio”, poručio je Bubanj, koji je služio i kao zapovjednik Grupe za traganje i spašavanje na moru, jezerima i rijekama.

“Gdje god je bila nesreća pod morem, rijekom, jezerom, u špiljama, svugdje sam išao dragovoljno. Izvadio sam više od stotinu nesretnih ljudi, muškaraca, žena i djece koji su doživjeli havariju na moru ili su automobilima sletjeli u more i ponore”, dodao je.

Kapela koju je izgradio postavljena je na 16 metara dubine, a cijeli postupak trajao je dva sata.

Pred porinuće, veliki kamion dignuo je kapelu s mjesta gradnje u Bibinjama, Vinko ju je spustio u Marinu s osam kuka i osam padobrana po jednu tonu. Digli su je padobranom od dna i šlepali je od Marine do otočića, tri i pol milje. Na površini mora tijekom tegljenja kapele vidjeli su se samo padobrani. U spuštanju kapele u more pomogli su prijatelji.

Vinko Šimunić Bubanj s prijateljima svaku godinu „ode dolje“ u kapelu, subotu prije ili subotu poslije blagdana sv. Nikole.

„Izgraditi kapelu i staviti je u more, to je meni bio zavjet. Ja sam taj zavjet ispunio i drago mi je da sam to napravio. Imao sam baš potrebu. Godinu dana u meni je bila ta ideja. Da nisam osjetio Božju zaštitu u životu, ne bih je ni pravio. Jedanput sam bio proglašen i mrtvim, imao sam dosta udesa, samo vas Bog može sačuvati.”

Cijelu reportažu o kapeli i životu Vinka Šimunića možete pročitati OVDJE.

HKM | Bitno.net