Fratri

Iz Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) najavili su da će Saboru, Vladi i drugim političkim, društvenim, kulturnim i religijskim institucijama predložiti konkretne mjere za suzbijanje širenja mržnje na što su ih, kažu, potaknule neistine o zločinima u NDH koje su »plod bolesne zlonamjerne mržnje«. HHO, naime, reagira na tvrdnje Međunarodne komisije za istinu u Jasenovcu (MKIJ) da je u ustaškom logoru u Jasenovcu stradalo više od 700.000 Srba, 23.000 Židova i 80.000 Roma i da su jasenovačke žrtve izgorjele u pećima, a kao najšokantniju tvrdnju navodi onu predsjednika te komisije Srboljuba Živanovića da je u zločinima sudjelovao 1371 katolički svećenik.

U HHO-u kažu kako činjenice govore drukčije te navode da su hrvatski franjevački provincijali već u lipnju 1941. zaključili da franjevci ne mogu biti članovi ustaškog pokreta ni politički aktivni te izričito napominju da »ne smiju imati nikakvog udjela u progonima Srba i Židova, u oduzimanju njihovog imetka, pokretnoga ili nepokretnoga, u iseljavanju Srba u Srbiju i naseljavanju Hrvata« u dotadašnja srpska naselja. Da su se franjevci držali tih pravila, po mišljenju HHO-a, vidi se u činjenici da su »rijetki neosporni zločinci među svećenicima – ustašama, kakav je bio fra Tomislav Filipović, izloženi sankcijama«. On je, naime, otpušten iz franjevačkoga reda nakon što je je utvrđeno da je samovoljno preuzeo dušobrižničku službu u ustaškoj postrojbi koja je u veljači 1942. počinila zločine nad Srbima u tri sela u blizini Banje Luke.

»HHO smatra svojom moralnom obvezom upozoriti hrvatsku javnost na ono što se događa oko nas, u našem susjedstvu, a što može imati nesagledive posljedice za međusobno razumijevanje i dobrosusjedsku suradnju država i naroda u regiji«, navode u HHO-u u kojemu se, kako kažu, ne žele spuštati na razinu Živanovića i družine. »Njihove tvrdnje plod su bolesne zlonamjerne mržnje. One su samo nastavak pisanja o ustaškom režimu tijekom jugoslavenskoga komunističkog režima. Kroz sve te natpise od 1945. do danas provlači se teza o genocidnosti hrvatskog naroda«, stoji u priopćenju HHO-a, koji smatra da je djelovanje MKIJ-a ozbiljan pokazatelj da odgovarajući krugovi u Srbiji i Republici Srpskoj pripremaju teren za nove regionalne sukobe.

Vjesnik.hr/Hina