Tribina

Gosti predavači na tribini bili su prof. dr. sc. Tonči Matulić, teolog i bioetičar, prof. dr. Ante Čorušić  ginekolog, mr. sc. Krešimir Miletić, voditelj inicijative I ja sam bio embrij.  Predstavljajući predavače,  mr. sc. Batarelo,  istaknuo je da je cilj tribine otpuhati maglu neistine. Bit ove priče je jedno ljudsko biće veličine zrna pijeska. Tko odlučuje o životu i smrti?

Prof. Čorušić je istaknuo da život počinje spajanjem muške i ženske spolne stanice – začećem ili oplodnjom. Sve pretpostavke za život nastale su spajanjem muške i ženske spolne stanice. To je znanstvena činjenica.  Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji je protunaravan. Naša je zadaća da upotrijebimo svoje znanje. Moramo ljudima ukazati na štetnost ovoga zakona. Jer radi se o ljudima, a ne o bezličnim masama stanica. Teološki vid i stav Crkve o ovoj temi predstavio je prof. Matulić. Pitanja o početku ljudskog individualnog života i zaštiti života nisu dojam nego činjenica. Potrebna je hrabrost vjere za govoriti o ovim pitanjima. Čovjek nije proizvod nego je plod ljubavi. Umjetna oplodnja ima karakter proizvodnje, a ne stvaranje iz ljubavi. Dakle, radi se o prenošenju ljudskog života. Krajnje srce nije srce roditelja, nego srce Božje. Prvi ljudi su izišli iz samog Božjeg srce, oni su željeni i ljubljeni. Izvorno ishodište je Božje srce. Najprije sam bio ljubljen od Boga, a onda od svojih roditelja. Iz ljubavnog zagrljaja nastaje ljudski život. A sada bi stručnjaci taj sveti čin instrumentalizirali. Jednostavni ljudski čin sjedinjenja predajemo inženjerima. Uzimamo na sebe ovlast da proizvedemo ljudski život. Dijete ne može biti učinak inženjerskog zahvata. Dijete nije proizvod, nego je dar. Znanstvenici su jednostavne činjenice toliko zakomplicirali da više nisu razumljive. Danas žele krivotvoriti činjenice. Odlučivanje o stvaranju viška embrija je neprihvatljivo. Cijeli proces umjetne oplodnje je instrumentalizacija ljudskog bića. Sudionici tih postupaka su odgovorni za ubojstvo tog nevinog ljudskog bića. Umjetna oplodnja nije liječenje neplodnosti, ona je zaobilaženje problema neplodnosti.

Tribinu je zaključio mr. sc. Krešimir Miletić. Predstavio je djelovanje udruge Vigilare i njihove akcije I ja sam bio embrij. Potaknuo je sve vjernike da ne budu šutljiva većina, nego da javno iskažu svoje stavove i da svim demokratskim sredstvima spriječimo izglasavanje zakona o MPO.

Bitno.net