Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta, prof. dr. Tonči Matulić, odlučio je prekinuti medijsku šutnju o temi potpisivanja ugovora o suradnji između FFZG-a i KBF-a koja je zadnjih dana, potpuno nepotrebno, podigla prašinu na Sveučilištu u Zagrebu.

Nakon što je “plenum” Filozofskog fakulteta glasovanjem odbio suradnju s KBF-om, s potonjeg fakulteta su ponovno poručili kako se ne radi o nikakvoj integraciji fakulteta već o zajedničkim dvopredmetnim studijima koji će biti na korist studentima obje ustanove.

I dok je plenum, na kojem je mogao sudjelovati i glasovati tko god je htio, čak i ako ne studira ili radi na spomenutom fakultetu, većina odsjeka FFZG-a izglasala je suradnju s KBF-om.

Tonči Matulić odlučio je stoga stati svemu na kraj i u razgovoru za RTL Danas pojasniti o čemu je zapravo riječi. Slijedi transkript razgovora iz sinoćnje emisije. Cijelu emisiju možete pogledati OVDJE.

Što vas je ponukalo da ipak istupite u javnost?

Jutros za vrijeme predavanja, dvije velike predavaonice su okrenute na Vlašku ulicu, i dvojica mladića koja su prolazila su zastala ispred predavaonice, gdje su ih studenti i profesor čuli kako komentiraju: “Ovo je KBF, treba im baciti bombu unutra.” Nastavnik je poslije predavanja došao k meni i rekao da treba početi govoriti. Jer svašta se počelo pričati, a sada su krenule i nekakve prijetnje. I evo, jutros smo prekinuli silenzio stampa.

Mnogo je nejasnoća… Kao prvo, jesu li uopće dogovoreni uvjeti studiranja studenata s Filozofskog fakulteta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu?

Ne još, jer je na Filozofskom u postupku definiranje uvjeta u ugovoru ili sporazumu oko suradnje na području zajedničkog izvođenja dvopredmetnog studija. Dakle, još ne možemo govoriti da su definirani uvjeti.

Ako je tako, čemu onda sve ovo?

Istina je ta da smo prije dvije godine potpisali jedan ugovor koji je u međuvremenu aboliran od strane Filozofskog fakulteta. Oni su započeli novi postupak donošenja novog, drugačijeg ugovora i taj postupak je sada u tijeku. Međutim, stalno se čuju glasovi pojedinih skupina s FF-a koje se radikalno protive tome, ali zapravo ne znam zbog čega.

Što god bi bilo dogovoreno – bi li se odnosilo na studente koji već studiraju?

Ne, radi se o budućim studentima jer mi govorimo o studentima koji bi studirali tek ukoliko dogovorimo uvjete zajedničkog izvođenja dvopredmetnog studija… Tada bi definirali i upisne kvote i sve ostalo. Dakle, riječ je o budućim studentima.

Što bi ova suradnja donijela studentima obaju fakulteta?

Mislim da im, i s jedne i s druge strane donosi jednu novu ponudu. Mogućnost da mogu izabrati jednu novu kombinaciju koju do sada nije bilo moguće izabrati na Filozofskom. A pogotovo s naše strane… Na koncu, treba javno reći da smo mi zaželjeli i zamolili FF da uspostavimo ovaj oblik suradnje, da i našim studentima omogućimo da mogu ono dobro što FF nosi u sebi, da mogu podijeliti s našim studentima. Kao i ono što mi imamo, da možemo podijeliti s nekim studentima tamo.

Je li ovo napad klerikalne desnice, kako se može čuti od protivnika suradnje?

Ovdje se uzimaju neke parole ili floskule koje zapravo dolaze iz nekog dobro poznatog propagandnog ili propagandističkog konteksta, da bi se skrenulo pozornost javnosti, a onda pogotovo zainteresirane javnosti, Sveučilišta, studenata, nastavnika, s bitnih stvari. Da se ovdje želi ostvariti jedan oblik suradnje koji je poželjan, hvale vrijedan, dobrodošao, kojeg svi potiču. A to je horizontalna razmjena i mobilnost studenata i nastavnika. I mislim da time svi samo možemo dobiti, a nitko ništa izgubiti.

RTL | Bitno.net