Međunarodna organizacija World Youth Alliance održat će od 18.-24. ožujka u Zagrebu i Splitu manifestaciju pod nazivom “Otkrij dostojanstvo, promijeni budućnost” kojom će se kroz niz predavanja, okruglih stolova i kulturnih događanja uz sudjelovanje uglednih sveučilišnih profesora, znanstvenika i kulturnih djelatnika predstaviti hrvatskoj javnosti. Događaj će završiti otvaranjem hrvatskih podružnica World Youth Aliance-a, što će 23. ožujka u Zagrebu svečano učiniti osnivačica organizacije Anna Halpine. Osim u glavnom gradu i u Splitu svoju podružnicu dobit će i grad Osijek.

World Youth Alliance ili u prijevodu Svjetski savez mladih (www.wya.net) globalna je organizacija mladih koja se zalaže za promicanje dostojanstva ljudske osobe i izgradnju solidarnosti među mladima iz razvijenih zemalja i zemalja u razvoju. Priprema i obrazuje mlade osobe za rad na regionalnoj i međunarodnoj razini kako bi utjecali na politiku i kulturu. Na temelju iskustva dostojanstva osobe, mladi su u mogućnosti promicati i kulturu života na svim društvenim razinama. Svjetski savez mladih okuplja mlade muškarce i žene iz svih dijelova svijeta. U suradnji s drugim organima međunarodne zajednice, prije svega Ujedinjenim narodima i Europskom unijom, zalaže se za izgradnju slobodnih i pravednih društava temeljenih na kulturi života. Kultura života potvrđuje neotuđivo dostojanstvo ljudske osobe, brani intrinzično pravo na život, njeguje obitelj i potiče društvenu klimu povoljnu za cjelovit razvoj, solidarnost i međusobno poštovanje. Svjetski savez mladih (SSM) djeluje lokalno, kroz osnivanje podružnica.

Od studenoga 2012. godine, tridesetak mladih iz Zagreba, Splita i Osijeka intenzivno radi na osnivanju podružnica u spomenutim gradovima pri čemu prolaze i studijski program kojim se pripremaju postati punopravni članovi Saveza. Riječ je o službenoj edukaciji SSM-a koja završava polaganjem ispita. Povodom otvaranja podružnice SSM-a u Zagrebu, Splitu i Osijeku, polaznici su organizirali Tjedan Svjetskog saveza mladih u dvama najvećim gradovima kako bi organizaciju predstavili mladima i široj javnosti te potakli zainteresirane mlade ljude da im se pridruže. Program tjedna može se pronaći i na facebook stranici World Youth Alliance Hrvatska.

Bitno.net