Tradicionalno hodočašće Gospi Sinjskoj u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, okupilo je i ove godine, u subotu 10. kolovoza, više tisuća mladih vjernika. Okupljanje je počelo ispred crkve Gospe od Otoka u Solinu gdje su mladi mogli pristupiti sakramentu pomirenja kako bi čista srca mogli krenuti put Sinja. Nakon zajedničke molitve krunice uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, predstojnikom Ureda za mlade don Mihaelom Provićem, župnikom Gospe od Otoka don Vinkom Sanaderom i nadbiskupovim tajnikom don Franjom Frankopanom Velićem.

Pozdravivši braću svećenike i sve hodočasnike, nadbiskup je izrazio radost što vidi toliko mladosti koja hodočasti od Gospe od Otoka do Gospe Sinjske. “Još sam pod dojmom hodočašća mladih u Rio de Janeiro. Kada vas vidim ovako radosne osjećam da je ovo hodočašće produžetak toga”, kazao je nadbiskup i osvrnuo se na prvotno hodočašće, ono Izraelaca kroz pustinju do Obećane zemlje. Ljudima je s vremenom postalo teško, počeli su posustajati, no Gospodin je bio s njima kao što je s hodočasnicima večeras, samo treba otvoriti uši i srce i imati povjerenja u Njega.

“Ljudski život je hodočašće, on ima svoj početak, rast, cilj i smisao. Dogodi se da na tom putu često budemo izgubljeni i ne znamo kako se vratiti. Možemo se vratiti ako Gospodina upišemo duboko u srce”, kazao je nadbiskup i pojasnio kako ovo hodočašće ima za zadatak upravo to, postaviti Gospodina na prvo mjesto u našem životu. Nadbiskup je istaknuo kako kršćani ne mogu živjeti sami već s bližnjima te da svatko u srcu nosi svoje teškoće ali i brige svojih bližnjih. Često zbog toga živimo na distanci s Njim. Ali ne smijemo se tome prepustiti već poći k njemu koji će vas rasteretiti.

“Isus je rekao, da imate vjere koliko je zrno gorušičino, brda bi ste premještali. Ovo hodočašće je prilika da pomaknete i preobrazite brda u sebi, brda egoizma, osvete, zavisti, požude i pohlepe”, zaključio je nadbiskup te mladima poručio ono što im je i papa Franjo rekao na Copacabani, da budu pobunjenici protiv ovog svijeta materijalizma i egoizma, i mirni Isusovi revolucionari koji će u svijet unijeti vjeru, ljubav, nadu i mir.

Domaćin prve postaje hodočašća, župnik Gospe od Otoka don Vinko Sanader, zahvalio je nadbiskupu na riječima poticaja, svećenicima koji su ispovijedali, VIS-u Papa band iz Solina koji je pjevanjem pratio susret i svima koji su se odazvali na hodočašće. Mladima je poručio da u hodu između dva svetišta ištu ono što je dobro za njihovo spasenje i spasenje njihovih bližnjih. Hodočasnicima se obratio i don Mihael Prović koji im je poželio sretan put i zamolio da tu noć hoda i bdjenja, unatoč umoru, provedu dostojanstveno.

Poslije nadbiskupova blagoslova, kolone mladih vjernika krenule su na hod dug 30-ak kilometara kako bi Majci Mariji donijeli svoje nakane, molitve i pjesme. Da bi sve proteklo u redu, na putu su imali policijsku i medicinsku pratnju, a župljani iz Dicma su, kao i svake godine kod crkve Sv. Jakova za hodočasnike pripremili tjelesnu okrepu. Došavši u Sinj u osvit nedjeljnoga dana 11. kolovoza, nakon višesatnog pješačenja u molitvi, u dvorištu svetišta Gospe Sinjske, hodočasnici su zajedno sudjelovali na misnom slavlju, na kojem je pjevao zbor mladih “Znak pobjede” iz Košuta, a koje je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić, zajedno don Mihaelom Provićem i s gvardijanom i upraviteljem svetišta u Sinju fra Petrom Klapežom, koji je izrazio dobrodošlicu hodočasnicima i pozvao sve one koji se još nisu ispovjedili da to učine u prostorijama samostana. U homiliji mons. Ćubelić istaknuo je kako nismo stvoreni samo radi sebe, da nismo otok i da nije naš život smisao samom sebi već da u vjeri povjerujemo, shvatimo i živimo da smo Božji i da On kroz život ide s nama.

“Volio bih da s ovog hodočašća ponesete sigurnost da je Bog sa mnom, u mojim naporima da ostvarim nešto dobro, a isto tako u mojim križevima, u mojim patnjama, u svemu što pokušavam nisam sam. Dok pokušavam izgraditi čestitu mladost, Bog je sa mnom”, kazao je generalni vikar i mladima poručio da se ne boje jer su kroz ovu hodočasničku noć mogli vidjeti koliko vjernika putuje k istom cilju, što dokazuje da nismo lutalice na ovom svijetu nego hodočasnici koji znaju svoj cilj. (ika/bitno.net)