Volontiralo se u šest vrsta akcija: ekološkim, zabavnim, fizičkim, kreativnim, prikupljanju sredstava i akcijama sa socijalno osjetljivim skupinama.

Neke od akcija na koje su mladi posebno ponosni su zabavna akcija s Udrugom Kamensko i kreativna akcija s tražiteljima azila iz Društva Afrikanaca u Zagrebu. Šišanje beskućnika s udrugom Most i čišćenje Park šume Marjan te fizička akcija bojanja zida na stadionu Poljud mlade su Splićane ujedinile u pomaganju. Dubrovnik je poseban naglasak stavio na međugeneracijsku solidarnost jer su uz druge akcije mladi volontirali družeći se s osobama treće životne dobi u više domova za starije i nemoćne osobe.

Đurđa Grozaj, predsjednica Udruge Kamensko naglasila je koliko im je akcija „72 sata bez kompromisa“ značila: „Bilo je mnogo emocija, suze u očima volontera, ali i u našim očima. Tako smo dirnuli jedni druge. Ovo je pokazatelj koliko vrijede mladi: mladi puni topline, ljubavi i velikog srca. Mnogi bi stariji trebali učiti od njih. Mladi društvu mogu biti biti primjer i prilika, a ne problem. Oni su jedina prilika da stvorimo bolji život za sve nas.“

Stotine mladih angažirali su se i dali svoj doprinos razvoju društva, bez kompromisa su izišli iz udobnosti i otvorili srca prema pozitivnim društvenim vrijednostima. Svojim radom, u tri dana za vrijeme trajanja projekta „72 sata bez kompromisa“ učinili su svijet ljepšim mjestom za život. Zajedništvo i timski rad bili su vidljivi na brojnim lokalnim akcijama diljem Zagreba, Splita i Dubrovnika. Udruženi talenti, snaga i nesebično davanje pomaknuli su sve granice i učinili one sitne, ali bitne promjene u društvu.

72sata1

Foto: www.72sata.hr

Nakon akcije „Inkluzija nije iluzija“ u kojoj su se volonteri družili s osobama s invaliditetom koji su članovi stambenih zajednica, jedna je volonterka izjavila:

„Ja sam sebe danas doživjela kao što se nikada prije nisam doživjela. Stalno sam se smijala. Dugo sam razmišljala dok smo danas šetali zašto je to tako. Onda sam shvatila da je to ljubav korisnika koja je baš iz srca. Ne prave se važni, nego kad te žele zagrliti – zagrle te, kad te žele poljubiti – poljube te.“

Mladi uključeni u projekt „72 sata bez kompromisa“ pokazali su da su željni pridonijeti promjenama društva na bolje te su se iz pasivnih promatrača aktivirali za plemeniti cilj. Projekt „72 sata bez kompromisa“ dao je konkretne smjernice gdje i kako se pokrenuti, živjeti solidarnost, gledati otvorenim očima realnost i pružiti ruku u trenutku potrebe. Projektom „72 sata bez kompromisa“ mladi su odbacili predrasude i približili se onima na margini društva te su na taj način otkrili nove vidike, nova prijateljstva i nove spoznaje.

72sata3

Foto: www.72sata.hr

Podršku projektu pružio je i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, ali i mnoge osobe iz javnog života, među kojima su skijaš Ivica Kostelić, rukometaš Zlatko Horvat, atletičarka Blanka Vlašić, nogometaši Hajduka, pjevači Marijan Ban, Nina Badrić, skupina Silente.

Organizatori projekta „72 sata bez kompromisa“ mladi su iz triju Studentskih katoličkih centara iz Zagreba, Splita i Dubrovnika.

72sata.hr | Bitno.net