Sisak

Hvaljen Isus i Marija dragi prijatelji u Kristu. Ovaj vikend hrvatska katolička mladež se susrela u Sisku. Imali smo jednu misiju koju smo izrazili geslom:“ U svjetlosti hodimo!“ Tako smo se iz raznih krajeva Lijepe naše, iz dijaspore i katoličkih misija koracima svijetla uputili prema Sisku. Rijeka mladih slila se na jedno mjesto vođeni misijom da proslavimo Boga. Već pri ulasku u grad Sisak dočekali su nas volonteri. Kako smo se više približavali samom centru to je radost bila veća. Što nas se više skupljalo to je Radost s visina bila veća, osjetilo se to po zrakama sunca Njegove milosti. Onaj osjećaj koji se riječima ne može opisati jer je prepun emocija započinje svaki put u trenutku procesije kada krenemo ulicama grada i upućujemo se prema mjestu gdje se održava središnje slavlje. Pjesma, plesni pokreti, suze ljudi koji su nas promatrali sa strane i njihova sreća na licu samo su dio tog doživljaja procesije. Bogati pretprogram, pjesme, svjedočanstva samo su dio blagoslova koji donosi svaki susret. Poseban je osjećaj kad jednom šetnjom susretneš lica s kojima se družiš na duhovnim obnovama i ostalim susretima jer upravo to je jedan od razloga ovakvih okupljanja.

Poruke koje su nam prenijeli uvijek su ispunjene mislima da smo na pravom putu, putu vjere. Ne izostaje i savjet da ostanemo ustrajni u svom hodu u vjeri. Taj hod mora biti u svjetlu jer kao mladi vjernici moramo biti:“ Sol zemlje i svjetlo svijeta!“ Znam da nije lako uvijek biti nasmiješen jer baš zato što smo u vjeri, baš zato što smo posebni i drugačiji nije nam lako u okruženju u kojem živimo. Mislim da ni Isusu nije bilo lako jer ako su Njega progonili moramo biti svjesni da ni nama neće biti lako u društvu u kojem se nalazimo, ali ako baš u tim trenucima moramo pokazati ono što jesmo, ono na što smo pozvani, biti svjedoci vjere koju živimo. Naglašeno nam je da smo pozvani na život koji je drugačiji, ljepši, moramo se odazvati tome pozivu i iz samih sebe napraviti osobe koje su spremne u pravim trenucima reći: “DA za vjeru, „ i reći: “NE za grijeh!“ Misa je bila blagoslovljena Duhom Svetim jer prisutnost vjetra je odavala tu milost.

Smješteni smo bili po domaćinstvima diljem Sisačke biskupije. Imali smo zadatak donijeti radost i svjetlo u te obitelji, a da smo to ostvarili vidjelo se po reakcijama naših domaćina koji nisu skidali osmjehe s lica. Njihova ljubaznost i predanost organizaciji dala nam je veliku sigurnost da smo na pravom putu jer baš takvi kao vjerna mladež smo potrebni našem društvu i našoj domovini. Misa u župi gdje sam osobno bila smještena je misa koju ću pamtiti za života. Malena župa sa samo 600 stanovnika je uložila u organizaciju da se to vidjelo na svakom koraku. Pozornica koju su pripremili za misno slavlje, ručak, kolači, organiziranost svih župljana oko tog jednog dana koji je bio poseban na obostranoj relaciji je nešto što je Gospodina veselilo. Druženje nakon mise donijelo je niz novih poznanstava, spajala su se svjetla koja je svatko posebno donio na susret, stvorilo se veliko svjetlo koje će nas grijati do idućeg susreta. Na toj misi primili smo i blagoslov s neba. Bog je poslao pred kraj mise koju kap za blagoslov te vratio sunce da uživamo u daljnjem programu susreta.

Vratili smo se kućama s velikim zadatkom. Ono što moramo jest svjedočiti, evangelizirati i dijeliti te milosti koje smo zadobili. Vjerujem da je Isus bio jako sretan jer je rekao da gdje su dvojica ili trojica sabrani u Njegovo ime da je i On s njima, a mogu samo zamisliti kako je bio sretan ovih dana kada nas se u Njegovo Ime okupilo tisuće i tisuće.

Dragi moji prijatelji u Kristu budite svjedoci u društvu, to je najveća potreba sada. Budite vođeni svjetlom u kojem ste hodili na ovaj susret jer da vas Bog nije trebao tamo gdje ste bili i gdje jeste, ne bi vas tamo ni stavio. Dakle bili smo u pravo vrijeme i na pravom mjestu.

Želim zahvaliti domaćinima na organizaciji, ponosim se tom ekipom. Hvala vam što ste nam omogućili ovakav susret. Do idućeg susreta u Dubrovniku budite odvažni i ustrajni u vjeri i opravdajte milosti koje su vam dane.

Šaljem pozdrav i blagoslov u Kristu,

Dijana Beganović