Zagreb

Na svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, 7. lipnja, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je misu u zagrebačkoj katedrali te tijelovsku procesiju. U homiliji zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško istaknuo je da je euharistija izazov za suvremenost, jer u sebi nosi mnoštvo vidika, suprotnih nastojanjima čovjekova dolaska do punine. „Euharistija se izvanjski predstavlja kao zajedničko blagovanje, međusobno dijeljenje, za razliku od ljudskih pokušaja da se do sreće dođe zgrtanjem, osvajanjem i sebičnim zatvaranjem. Ona očituje važnost slavlja u vremenu koje iz dana u dan povećava prostore zabave (sve je pretvoreno u zabavu i ništa što nije zabavno kao da nije prihvatljivo), ali je izgubilo ljepotu slavljenja, istinu zajedništva, bez koje je svijet siromašan”, rekao je biskup.

„Euharistija je duhovna hrana koja nam govori da ne živimo samo hraneći svoje tijelo. Život treba osjećaje, odnose s drugim ljudima, susrete. Danas živimo u vremenu iznimnih mogućnosti sredstava komuniciranja, ali smo svjedoci da nedostaje komunikacije. Svijet se čini nadohvat ruke, ali gubimo ljepotu susreta”, upozorio je biskup. Ističući da je euharistija Kristovo tijelo i krv, stvarno prisutni u kruhu i vinu, preobraženi Duhom Svetim, biskup je pojasnio: „To pokazuje Božju čežnju da bude dio nas; da posveti naše tijelo kao hram Božjega Duha, da bismo drugima donosili Kristovu blizinu, radost, opraštanje; da bismo živjeli kao svetohraništa prisutnosti koja poznaje našu grješnost i vraća nam slobodu stvorenja stvorenih na Božju sliku. Ništa na svijetu ne posvećuje ljudsku tjelesnost kao euharistija, danas kada je tijelo postalo idolom ili posvema obescijenjeno”.

Biskup je istaknuo i da je euharistija zajedništvo – sredstvo bratsko-sestrinske ljubavi „koja nas poziva s drugima moliti i dijeliti molitvu Oče naš, dijeliti Kruh naš; kruh koji – dok ima kršćana – ne smije nedostajati niti jednomu čovjeku; kruh koji traži od nas pomirenost; koji nas opominje da ga ne blagujemo, ako ga nismo dostojni, ako smo previdjeli bližnje ili ako smo narušili jedinstvo Kristova tijela Crkve”. Prema riječima biskupa Šaška, „euharistija je ona snaga koja – življena u dosljednosti – iznutra mijenja svaki nepravedni zemaljski ustroj i sustav, koja mijenja društvene okolnosti, koji je tijekom stoljeća izgradio najplemenitija djela, kao što su bolnice, ubožnice, škole i učilišta. Iz euharistijske vjere nastala su najljepša umjetnička djela likovnih i glazbenih umjetnosti, književnosti i arhitekture”.

„Snagom pretvorbe na oltaru događa se preobrazba svijeta”, zaključio je biskup Šaško. Na misi su koncelebrirali i zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski te dvadesetak svećenika. (ika/bitno.net)