Nadbiskup zadarski Želimir Puljić predvodio je povodom blagdana svetog Josipa svečano misno slavlje u istoimenoj župi u Obrovcu.

U propovijedi je nadbiskup Puljić istaknuo mnogima nepoznati podatak o kojemu se u javnosti rijetko govori, a od velikoga je značenja i doprinos je za cijelu Katoličku Crkvu u svijetu. Naime, upravo je sin iz hrvatskog naroda, mostarsko-duvanjski biskup Petar Čule (biskup od 1942. do 1980.), zaslužan što se sv. Josip izrijekom po svom imenu spominje u misnom kanonu, prenosi IKA.

Biskup Čule, kao primjer u življenju pobožnosti sv. Josipu, bio je osobiti Josipov štovatelj i puno je pretrpio za vjeru u komunističkim zatvorima, rekao je mons. Puljić. Nakon Drugog svjetskog rata komunisti su ga osudili na jedanaest godina zatvora, a izdržao je osam godina u zatvoru u Zenici i drugdje gdje je bio.

Petar Čule

Biskup Petar Čule

„U svom govoru 10. studenoga 1962. g., kao sudionik na Drugom vatikanskom koncilu, biskup Čule se osobito zauzeo da se ime svetoga Josipa unese u kanon mise. Naime, mi kad molimo kanon mise, spominjemo mučenike, svece. Ali nije bilo sv. Josipa. Biskupu Čuli to je nedostajalo. I zato se usudio pred cijelim ondašnjim gremijem biskupa, bilo ih je dvije i pol tisuće, predložiti neka se to unese u kanon mise“, rekao je mons. Puljić.

„Kroničari pišu kako je papa Ivan XXIII. tu njegovu molbu odmah uvažio i posebnim pismom tri dana poslije Čulinog interventa i govora, odredio neka se u misni kanon ime sv. Josipa unese ovako: ‘U zajedništvu s cijelom Crkvom častimo uspomenu ponajprije slavne Marije vazda Djevice, Majke Boga i Gospodina našega Isusa Krista. Častimo i uspomenu blaženoga Josipa, zaručnika Djevičina’. Ta brza Papina odluka navela je jednog koncilskog komentatora da zapiše primjedbu kako ‘dvije tisuće biskupa tih dana govore i predlažu, ali ne ide baš tako lako. A mons. Čule otvorio usta i Papa odmah prihvaća’. Drugi sudionik je komentirao: ‘E moj brate, to je zasluga mučeništva koje je Čule podnio za Crkvu’“, rekao je nadbiskup Puljić, poručivši: „Mi smo ponosni na toga sina našeg roda zbog njegovih mučeničkih zasluga, ali i zbog njegove osobite pobožnosti i odanosti svetom Josipu“.

Cijeli izvještaj možete pročitati OVDJE.

Bitno.net