Na Županijskom sudu u Rijeci odgođeno je suđenje 36-godišnjem Marku Kataliniću kojega se tereti da je u travnju prošle godine naoružan skalpelom pokušao opljačkati trgovinu, u čemu ga je spriječio župnik, donosi Novi list.

Prema riječima svjedoka i prodavačice koja je bila napadnuta, razbojnik je ušao u prodavaonicu, iz džepa izvadio skalpel te ga stavio nekoliko centimetara od vrata djelatnice vičući: „Ovo je pljačka!“, zaprijetivši da će je ubiti.

Ubrzo nakon toga pojavio se župnik, koji je dotrčao u prodavaonicu čim je čuo što se u njoj događa. Svećenik je povikao prema razbojniku „Što to, sine, radiš?!“, nakon čega mu je ponudio novac ako pusti prodavačicu na miru. Kako pljačkaš na svećenikove riječi nije reagirao, on ga je uhvatio za ruku u kojoj je bio skalpel, stavio je iza leđa te mu oduzeo oružje.

Nakon što je razoružao pljačkaša, župnik se s njime zaputio u župni ured gdje su proveli 10-15 minuta u razgovoru. Tamo je saznao napadačev identitet te da je riječ o ovisniku o drogama koji je već bio u zatvoru.

Prema njegovim riječima, svećenik je razbojniku prije nego što je otišao iz župnog ureda dao 50 kuna jer mu je to bio obećao u prvom kontaktu s njime. Zatim je nazvao policiju kojoj je predao 15 centimetara dugačak skalpel kojim je razbojnik prijetio prodavačici.

Psihijatrijskim vještačenjem koje je provedeno nad Katalinićem, utvrđeno je da je u vrijeme pljačke bio ubrojiv, ali i da je riječ o osobi s ‘disocijalnim poremećajem osobnosti’ ovisnoj o opijatima.

Suđenje u ovom slučaju odgođeno je do daljnjeg, dok se Katalinić ne pronađe i smjesti u zatvor kako bi se osigurala njegova prisutnost na raspravi.

Ivo Džeba | Bitno.net