Jednogodišnja Ivana Ukalović iz Poličnika pokraj Zadra beba je koja ne smije plakati. Iako njezine vršnjakinje to čine i po dva sata u komadu, ovoj bebi suze nisu problem jer se stalno smije unatoč teškoj dijagnozi koja sve ostale navodi na plač.

ivanaS1_752447S1

Zbog rascjepa kralježnice (spine bifide) i Arnold-chiari malformacije s kojima je rođena, djevojčici se u trenutku plača prekida dotok kisika u mozak, pa je roditelji, 31-godišnja Emina i 44-godišnji Šime moraju reanimirati.

– Dva do tri puta svaki dan vraćam je u život. Kada zaplače, poplavi i srce joj stane. Moram joj upuhivati zrak kroz usta i masirati srce, a ponekad je moram štipati za uho da bi opet oživjela. Svaka temperatura i povraćanje može biti kobno. Zbog teških dijagnoza naša djevojčica je oboljela od afektivne respiratorne krize, pa stalno moramo paziti da ne zaplače. Iako to izgleda nemoguće, s Ivanom to nije problem jer se ona uglavnom stalno smije – priča kroz suze za Slobodnu Dalmaciju majka teško bolesne djevojčice.

Svaku noć, kaže, spava s jednim zatvorenim okom. Drugim prati što se s njenom jednogodišnjom Ivanom događa na monitoru za praćenje vitalnih funkcija. Majka Emina svjesna je da svaka nova noć za Ivanu može biti zadnja.

Mala Ivana paralizirana je u donjem dijelu tijela, pa je roditelji moraju četiri puta na dan kateterizirati, te joj deset puta na dan mijenjati pelene da ne bi došlo do urinarne infekcije.

Ivana je dosad prošla višestruke operativne zahvate. Čeka je nova operacija koja se nažalost, ne izvodi u Hrvatskoj i vrlo je skupa.

– Želimo biti spremni kada Ivani bude potrebna operacija, a to će biti vrlo brzo. Već smo podignuli jedan kredit da bismo mogli što više biti s njom. Imamo ogromnu ljubav, no nažalost nećemo biti u mogućnosti pomoći joj kada to bude potrebno. To jednostavno ne možemo prihvatiti i učinit ćemo sve što možemo – poručuju roditelji jednogodišnje Ivane kojoj svaki dječji plač može biti koban.

Humanitarni koncert

Kako bi se novčano pomoglo teško bolesnoj jednogodišnjakinji, Turistička zajednica Općine Poličnik u četvrtak 5. veljače organizira veliki humanitarni koncert u školskoj sportskoj dvorani.

Za pomoć maloj Ivani u Raiffeisen banci otvoren je broj žiroračuna – HR5624840083115955852.

SD | Bitno.net

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX