Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na Vazmeni četvrtak u podne predvodio je molitvu i blagoslov radnika kod kipa Blažene Djevice Marije kako bi se uspješno odvilo uklanjanje sjevernog tornja katedrale oštećene u potresu, javlja IKA.

“Ovdje smo se okupili kako bismo molili od Gospodina blagoslov za rad koji nam predstoji. Potresom koji nas je stavio na kušnju, mislimo na ljude u trpljenju, na ljude kojima su u potresu stradali domovi, na ljude koji su susreli nemir i nesigurnost. Pred ovom katedralom molimo za sve vjernike, za ranjenost katedrale koja se ne tiče samo kamena, nego ponajprije našeg duha. Ova katedrala je stvarnost koja okuplja više od vjerničke zajednice, ona je dublje od naše vjere, stoji kao simbol i iskrena poveznica cijelog hrvatskog naroda, svojim značenjem seže do srca diljem svijeta, a što je odjeknulo u suosjećanju koje je dolazilo do nas sve do danas”, poručio je kardinal ispred katedrale gdje je blagoslovio radnike, gradilište, prvostolnicu i sav hrvatski narod.

Foto: IKA

“Da bi oštećenost bila zacijeljena, potrebni su nam ljudi. Ljudi kojih ovih dana, osobito danas, ne očituju samo darovane im sposobnost nego očituju ljubav. Ova ja katedrala znak Isusove uskrsne pobjede nad grijehom i smrću. Dok nam se pogled usmjerava prema nebu, zahvalimo Isusu na njegovu prisutnost, i prisutnost Kristova križa u srcima ljudi. Ovaj zahtjevan i jedinstven posao vodi nas u razmatranje istine. Kod kipa Blažene Djevice Marije koja nas prati svojim raširenim pogledom i ruku, molimo njezin zagovor, kao i pomoć blaženog kardinala Alojzija Stepinca koji se jedino ponosio križem Isusa Krista. Zato ovom molitvom zamolimo Božju pomoć, da štiti i čuva voditelje radova i radnika”, dodao je te su okupljeni molitvu zaključili pjevanjem “Kraljice neba”.

Foto: IKA

Rušenje vrha sjevernog tornja odgođeno za sutra

Predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren danas je za Hrvatski katolički radio ponovio kako je sve u Božjim rukama što se tiče donošenja odluke kad će se skidati sjeverni toranj Zagrebačke katedrale.

“Naime, statičar je u 7:30 pregledavao sve pa su još nešto dodali radi učvršćivanja. Ja bih htio da to bude danas, ali ako ne bude, neka bude Božji plan!”, istaknuo je prijepodne mons. Hren.

“Svjestan sam važnosti da netko mora biti odgovoran. Donijet ću odluku nakon dogovora s alpinistima.”

Premda je odluka trebala biti objavljena do 16 sati, Hina doznaje kako će se rušenje vrha sjevernog tornja ipak odviti sutra između 10 i 14 sati.

Foto: IKA

“Prepuštamo u Božje ruke. Ako vjetar dopusti, onda će to biti sutra između 10 i 14 sati”, rekao je mons. Hren i dodao: “Očekujemo ozbiljan i profesionalan pristup jednom ozbiljnom zadatku koji ja sad zovem izazov.”

Rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić istaknuo je pak kako su se puno trudili da u katedrali okupljaju ljude.

“Ovo je žalostan trenutak, ali vjerujem da ćemo uz Božju pomoć obnoviti zagrebačku katedralu te ćemo ponovno okupljati vjernike.”

Tino Krvavica | Bitno.net