Tijekom hrvatske etape „Puta svjetla“, na dan svetog Oca Josipa, 19. ožujka, svjetske hodočasnike primila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Organizatori programa predložili su predsjednici kratki susret kako bi joj predstavili relikviju štapa svete Terezije Avilske i tim ju posredstvom izbližega upoznali sa Sveticom. Predsjednica je uzela je štap u svoje ruke i izrazila želju da Svetica blagoslovi njezin ured.

Gospođa Grabar-Kitarović odmah je spomenula da se nalazimo u slavlju svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske. Nakon toga zaželjela je čuti iskustva hodočasnika koji su istaknuli svoju iznenađenost živošću Karmela na ovim prostorima i ljepotom Hrvatske. U razgovoru je istaknuta borba svete Terezije Avilske za dostojanstvo žene u svoje vrijeme i činjenica da je ona prva žena proglašena naučiteljicom Crkve.

U ozračju duboke potrebe za obnovom Hrvatske na mnogim razinama sadašnjega trenutka njezine povijesti Predsjednici je izražena želja za hrabrošću i snagom u obrani istinskih vrijednosti poput svete Terezije  slijedeći put molitve koja je put prijateljstva s Onim za koga znamo da nas ljubi. U razgovoru je istaknuta određena sličnost u snazi osobnosti i spremnosti za obranu vrijednosti između svete Terezije i Kolinde Grabar-Kitarović.

Provincijal hrvatskih karmelićana o. Srećko Rimac darovao je Predsjednici knjigu „Moj život“ svete Terezije, a uručena joj je i mladenačka majica s natpisom:  „Keep calm. Samo Bog je dosta“.

Hodočasnici „Puta svjetla“ obećali su Predsjednici molitvu u odgovornim zadaćama za njezino osobno dobro i za dobro hrvatskoga naroda i svih građana Hrvatske.

Karmel.hr | Bitno.net