susret plenkovića i komarice

U četvrtak, 10. studenog 2016., biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, zajedno sa svojim bliskim suradnicima, boravio je u Zagrebu, gdje je imao više važnih sastanaka.

Osobito su bili važni radni sastanci s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem i njegovim suradnicima, zatim s predsjednikom Hrvatskog sabora Božom Petrovom te s ministrom vanjskih poslova Davorom Ivom Stierom i njegovim suradnicima.

Glavnina razgovora se kretala o aktualnoj situaciji katoličke populacije na području entiteta RS u BiH. Ta je populacija i sada, 21 godinu nakon Daytonskog sporazuma, spala na jedva 5% od predratne, što je prava katastrofa za Katoličku Crkvu i hrvatski narod u ovome dijelu BiH.

Biskup je usmeno i pismeno svojim sugovornicima predstavio prikaz aktualnog stanja katoličke, tj. hrvatske populacije u entitetu RS te nabrojao cijeli niz „gorućih problema i konkretnih rješenja tih problema“.

Biskupovi su suradnici također iznijeli svoja osobna mišljenja o cjelokupnoj problematici koju je biskup prikazao. Svi su izrazili nadu da će sadašnja Vlada i Sabor RH konačno ozbiljno i strateški pristupiti rješavanju nezavidnog položaja Hrvata u RS-u.

Sva trojica visokih hrvatskih dužnosnika zahvalili su Banjolučkoj biskupiji, i posebno biskupijskom Caritasu, za izuzetne napore i rezultate koje su postigli u mnogostrukom zbrinjavanju obespravljenih Hrvata na području RS-a, osobito u širem banjolučkom kraju.

Obećali su konkretnu pomoć tim naporima kao i još veću brigu za sve obespravljene Hrvate u BiH, osobito u entitetu RS-a. Biskup im je zahvalio i izrazio nadu da ne će ponovno biti razočaran ni on ni svi za koje se on uporno zauzima cijelo poratno vrijeme.

KTA | Bitno.net