EparhijaFoto: IKA
U jubilarnoj godini u kojoj vjernici Križevačke eparhije slave 400. obljetnicu obnove crkvenoga zajedništva u Hrvatskoj i uoči otvaranja Godine vjere, u Križevcima je od 21. do 23. rujna održan Susret mladih Križevačke eparhije u organizaciji Ureda za mlade Križevačke eparhije pod geslom “Sačuvaj nas u svome imenu!”

Na susretu su sudjelovali predstavnici mladih iz Žumberačkoga, Slavonsko-srijemskog i Bosansko-hercegovačkog vikarijata. Nakon pozdravnih riječi povjerenika za mlade o. Danijela Hranilovića, uvodno razmatranje o važnosti duhovnih susreta i ulozi mladih u životu Crkve održao je protojerej stavrofor i žumberački vikar Mile Vranešić. Sljedećeg dana mladi su promišljali o ulozi Liturgije u svakodnevnom životu vjernika čiju je temu animirao i o njoj govorio o. Robert Rapljenović. “Molitva u Svetom pismu” bilo je sljedeće razmatranje koje je animirao o. Milan Stipić.

U popodnevnim satima vikar Vranešić govorio je o povijesti Grkokatoličke crkve na tim prostorima te obilježavanju 400. obljetnice crkvenoga zajedništva u Hrvatskoj. Molitvena okupljanja u Križevačkoj katedrali animirao je o. Danijel Hranilović.

Nakon obilaska grada Križevaca i posjete njegovim znamenitostima, mladi su se okupili na večernjoj molitvi koju je u križevačkoj katedrali predvodio križevački biskup Nikola Kekić. Izrazio je dobrodošlicu mladima u sjedište Križevačke eparhije i grad sv. Marka Križevčanina.

“Vi ste budućnost, vi ste nada, vi ste snaga Križevačke eparhije! Križevačka eparhija računa na vas. Ona želi biti uključena u vaše živote, ali isto tako želi da i vi svoj mladenački žar kroz prijateljevanje s Isusom Kristom u zajedništvu obiteljskih i župnih zajednica, međusobnom zajedništvu, da iskustvo vjere, na način svojstven vama mladima, u vlastitom obredu, utkate u život naše mjesne Crkve”, poručio je biskup. Nakon večernje mladi su vrijeme proveli u druženju i razgovoru s križevačkim biskupom Nikolom u križevačkoj rezidenciji.

Sljedećeg dana Liturgiju sv. Ivana Zlatoustog predvodio je povjerenik Hranilović, a đakonirao je Orel Zakaljuk. U propovijedi je izrazio zadovoljstvo što se prvi put na razini cijele Križevačke eparhije održava susret koji je namijenjen duhovnom rastu i međusobnom upoznavanju mladih. Poručio je kako uistinu ovih dana u Križevcima mogu potvrditi riječi sv. Pavla Korinćanima da Bog prebiva među nama, kako se osjeti u svakom trenutku da su mladi izabrali Krista za svog najboljeg prijatelja.

“I upravo je to ona snaga o kojoj je govorio biskup, snaga koju vi mladi posjedujete! Nasljedovanje našega Učitelja i življenje Evanđelja u svakodnevnom životu. Vi ste gorušičino zrno naše eparhije. Vi ste oni koji su pozvani donositi obilat plod u svojim sredinama. Često to nije lako, no ne bojte se jer Bog je u svakom trenutku uz vas! On će vam dati sve što je potrebno da bi se svjedočanstvom vašega života osjetila životvorna snaga Svetoga Duha u životu Crkve”, poručio je o. Danijel.

U popodnevnim satima mladi su posjetili Gradsko groblje gdje su se, zapalivši svijeće na grobu dvojice križevačkih biskupa, kanonika, svećenika, redovnika i redovnica, pomolili za sve pokojne. Mladi su posjetili i Dječji dom sv. Marka Križevčanina koji se nalazi u okviru Samostana bazilijanki. Susret je završen zahvalnom molitvom u katedrali Presvete Tojice. (ika/bitno.net)