Središnji dio Susreta mladih Dubrovačke biskupije započeo je u subotu 4. svibnja okupljanjem više stotina mladih iz svih dijelova biskupije ispred crkve sv. Vlaha u Dubrovniku. Na početku molitvu je predvodio pročelnik Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije don Marin Lučić, a okupljene je pozdravio i katedralni župnik dr. don Stanko Lasić koji je mladima kazao da njihovom prisutnošću Grad postaje mlad i doživljava renesansu, te im poručio: „Vi danas svjedočite da ovaj grad ima svoju budućnost. Vi ste ta budućnost!” Program je nastavljen radionicama na 27 lokacija unutar gradskih zidina, u 27 grupa u kojima je sudjelovalo oko 500 mladih. Temelj kateheze je bio evanđeoski tekst iz Evanđelja po Luki o Isusovom ukazanju učenicima na putu u Emaus (Lk 24, 13-35). Katehezu su vodili vjeroučitelji, studenti teologije, animatori i aktivni vjernici laici iz Dubrovačke biskupije – njih ukupno 54.

Nakon kateheze uslijedila je igra koja se odvijala u pet gradskih crkva. Mladi su trčeći gradom u tim crkvama tražili „blago”, tj. dijelove slagalice od kojih svaka sadržava dio slike dubrovačke katedrale. Po završetku svi su se okupili u katedrali i zajedno složili slagalicu, s dubokom sviješću da bez samo jednog dijela slagalice nikad ne bi dobili čitavu sliku.

Mladi su zatim imali priliku za sakrament pomirenja u katedrali koja ove godine slavi 300. obljetnicu stavljanja u liturgijsku uporabu. Poslije pokorničkog bogoslužja i ispovijedi uslijedio e vrhunac biskupijskog susreta – euharistijsko slavlje. U koncelebraciji sa župnicima koji su došli sa svojim mladima, slavlje je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić.

U propovijedi biskup je, osvrćući se na evanđeoski odlomak o putu u Emaus, kazao mladima da trebaju dopustiti Isusu da uđe u njihov život i da ga prepoznaju u lomljenju kruha. Potaknuo je mlade da, nakon susreta s Uskrslim, pohitaju prema braći i sestrama svjedočeći ga. Također ih je ohrabrio i kazao im: „Vi ste budućnost Crkve! Ova Crkva računa na vas!”, te ih potaknuo da kao biskupijska zajednica krenu zajedno prema Susretu hrvatske katoličke mladeži koji će se iduće godine održati u Dubrovniku.

Euharistijsko slavlje je animirao biskupijski zbor mladih, a čitali su mladi iz svih dekanata Dubrovačke biskupije. Za prinos darova, mladi su na oltar donijeli i veliki drveni križ kojeg su dobili na posljednjem nacionalnom susretu mladih u Sisku moleći na taj način Gospodina da Bog blagoslovi, pomogne i usmjerava sve pripreme za SHKM u Dubrovniku 2014. godine.

U večernjem dijelu susreta uslijedio je zabavni program na igralištu Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića. Osim biskupijskog zbora mladih, za zabavu su se pobrinuli i animatori Dubrovačke biskupije koji su svojim skečevima nasmijali i zabavili okupljene mlade. Nastupio je također i mladi reper Mihael Klaić. Ana Marčinko, tajnica Organizacijskog odbora za SHKM u Dubrovniku, pozvala je mlade da se aktivno uključe u pripreme za taj veliki događaj koji očekuje dubrovačku Crkvu iduće godine. Kroz pjesmu, ples i skečeve, mladi Dubrovačke biskupije su još jednom na najbolji mogući način pokazali kako se može u današnjem svijetu zdravo zabavljati.

Geslo ovogodišnjeg Susreta mladih Dubrovačke biskupije bio je „Hodimo, gradimo, ispovijedajmo!” iz homilije pape Franje s njegovog prvoga euharistijskog slavlja u Sikstinskoj kapeli. (ika/bitno.net)