Prigodom proslave 100. obljetnice hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u ponedjeljak 28. listopada, na blagdan sv. Šimuna i Jude Tadeja, s njujorškim nadbiskupom kardinalom Timothyjem Dolanom.

Kardinali Bozanić i Dolan svetu su misu slavili u katedrali sv. Patrika, a u koncelebraciji su bili: provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, fra Miljenko Šteko, kustos Hrvatske franjevačke kustodije sv. Obitelji za SAD i Kanadu, fra Jozo Grbeš, župnik hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela, fra Nikola Pašalić, vlč. Željko Faltak te nekoliko svećenika njujorške nadbiskupije. Pozdravljajući kardinala Bozanića i hrvatske svećenike, na početku misnoga slavlja, njujorški je nadbiskup s posebnom radošću, u svojoj nadbiskupiji, pohvalio djelovanje hrvatske zajednice.

Kardinali su poslije euharistijskog slavlja susret nastavili u nadbiskupovoj rezidenciji, koji je pokazao veliko zanimanje za Crkvu u Hrvatskoj te posebno za pobožnost prema blaženom Alojziju Stepincu, kao i o tijeku postupka za proglašenje blaženika svetim. Na kraju susreta kardinal je Bozanić kardinalu Dolanu darovao medalju zagrebačkih blaženika: bl. Alojzija Stepinca i bl. Augustina Kažotića, te ga pozvao da posjeti zagrebačku nadbiskupiju, te pohodi grob bl. Alojzija Stepinca.

Proslava stote obljetnice hrvatske župe u New Yorku

Svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku, u nedjelju 27. listopada, hrvatski su vjernici – njih oko tisuću – proslavili 100. obljetnicu te hrvatske župe. Koncelebrirano misno slavlje predvodio je kardinal Josip Bozanić. Na početku misnoga slavlja župnik fra Nikola Pašalić iskazao je radost i veselje što Hrvati u New Yorku mogu zahvaliti Bogu i njujorškoj nadbiskupiji na kutku hrvatske domovine u Sjedinjenim Državama. “Kutak i krov – kazao je – pod kojim i danas možemo slobodno i s ponosom reći da smo katolici, da smo Hrvati; da se time ponosimo i da tako i dalje želimo živjeti.”

Govoreći o širenju i jačanju hrvatske zajednice u New Yorku, kardinal je Bozanić pozvao vjernike na zahvalnost Bogu za primljena dobročinstva tijekom proteklih stotinu godina, te dodao da nas je upravo redovito nedjeljno misno slavlje sačuvalo u našem identitetu. Kardinal je zatim zahvalio hrvatskim vjernicima na svemu učinjenom u obrani i obnovi Hrvatske te je – za budući rast ove zajednice – istaknuo važnost molitve za obitelj i molitve u obitelji, nedjeljno euharistijsko slavlje te vjernost Blaženoj Djevici Mariji.

Radio Vatikan