Foto: redovnistvo.hr

Prije nekoliko dana u Zagrebu je u organizaciji Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP) održan susret mladih redovnika i redovnica, redovničkih kandidata i kandidatkianj u Godini posvećenog života.

Kako kažu organizatori “poticaj za organizaciju ovog nacionalnog susreta mladih redovnika i redovnica bio je rujanski susret mladih Bogu posvećenih osoba u Rimu, a nakana mu je otkriti i oživiti dar Božjega poziva i ljepotu redovničkog zvanja”.

Cjelodnevni susret obilovao je molitvom, predavanjima, igrom, plesom i druženjima, a održan je na nekoliko lokacija uz sudjelovanje nekoliko stotina redovnika i redovnica.

Ne dajte da vam ukradu radost zajedništva

Fra Jure Šarčević, predsjednik HKVRPP-a i provincijal Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda B. Mandića obratio se u nagovoru mladim redovnicima i redovnicama poručivši im da budu hrabri, snažni, vjerni te da donesu plod.

“Gospodin je bio velikodušan s vama, pogledavši vas s ljubavlju (usp. Mk 10, 17-30), pozvavši vas da dijelite njegov život i poslanje (usp. Mk 3, 13). Budite i vi velikodušni s njim. Ne budite žrtve lijenosti koja vas navodi izabrati lagodniji i lakši put. Istina je da ono što Gospodin od nas traži i ono što zahtijeva posvećeni život, življen u punini, nadilazi naše sile i sposobnosti. Ali, mi znamo da  se u našoj slabosti očituje Božja snaga (usp. 2 Kor 12, 9), jer Bogu ‘ništa nije nemoguće’ (Lk 1, 37) i da sve možemo u onome koji nas jača (usp. Fil 4, 13).” poručio je fra Jure mladim redovnicima.

Ne svrstavajte se, dragi moji mladi, nastavio je fra Jure, među one koji na zvuk trube Duha (sv. Augustin) koja ih poziva da slijede Gospodina u posvećenom životu “ne mogu odgovoriti na njezin zov zbog buke i rastresenosti u kojoj žive, ili jednostavno zato što su previše navezani na vlastite planove i projekte da bi ostavili prostora Božjem projektu.“

O važnosti zajedništva i bratstva u redovničkom životu govorio je fra Ljuedvit Maračić, franjevac konventualac. Naglasio je da u redovničkim zajednicama nerijetko ima puno individualizma i nedostatka osjećaja pripadnosti družbi.

Fra Ljudevit zaključio je nagovor rekavši kako bi, da je među nama prisutan, papa Franjo sigurno zaključio: “Ne dajte da vam ukradu radost zajedništva!”

“Kad sam ugledala samostan osjećala sam se kao doma”

“Imam tako predivnog Zaručnika kojega na svijetu nikada ne bih uspjela naći i stalno zahvaljujem Gospodinu što je pozvao baš mene i što me izvukao iz tog blata u kojem sam bila i vratio na pravi put” izjavila je jedna mlada redovnica na susretu.

“Osjetila sam poziv da me Gospodin zove na nešto drugo, iako sam imala momka i željela se udati i imala velike planove za svoj život. Ali stalno bi se vraćala svaku večer doma i plakala, jednostavno nisam bila zadovoljna dok jedno dana se nije dogodio jedan klik. Rekla sam – ja idem – i od trenutka kad sam ugledala samostan, ja sam se osjećala kao doma. Od tog trenutka do danas prošlo je tek godina i par mjeseci, a ja sam toliko sretna i toliko zadovoljna” zaključila je svoje prekrasno svjedočanstvo.

U 12 sati u crkvi sv. Vinka Paulskoga u Frankopanskoj ulici slavljena je svečana misa koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško, a pjevanje je animirao zbor redovnika i redovnica.

Biskup Šaško podsjetio je redovnike i redovnice na njihovo proročko poslanje poručivši im da ustraju i budu vjerni.

Više o susretu pogledajte u videu…

Tino Krvavica, redovnistvo.hr| Bitno.net