HBK

Redoviti godišnji susret biskupa, članova Hrvatske biskupske konferencije, s redovničkim provincijalima, članovima Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, koji imaju sjedište na području HBK održan je 11. lipnja, u Zagrebu, u sjedištu HBK, Ksaverska cesta 12a, priopćeno je iz Tajništva Hrvatske biskupske konferencije.

Na početku susreta nazočne su pozdravili predsjednik HBK đakovačko osječki nadbiskup Marin Srakić i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Vinko Mamić. O središnjoj temi susreta “Nove zajednice u Crkvi – razlikovanje duhova” izlaganje je održao o. Mihaly Szentmartoni DI, predstojnik Instituta za duhovnost na rimskom Sveučilištu Gregoriana i duhovnik Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu.

U vrlo informativnom izlaganju o. Szentmartoni prikazao je osnovne značajke crkvenih pokreta, njihove pozitivne strane kao i otvorena pitanja vezana za njihovo djelovanje unutar pastorala Crkve. Ujedno je podsjetio na temeljne kriterije razlučivanja koji proizlaze iz evanđelja i crkvenoga učiteljstva s pogledom prema budućnosti.

U nastavku je uslijedila bogata rasprava u kojoj je izražena radost zbog ovakvog susreta budući da se radi o zajedničkoj odgovornosti svih ordinarija, kako biskupa tako i provincijala, stoji u priopćenju koje prenosi Tiskovni ured HBK. (ika/bitno.net)