Pozivajući se na izjavu gradonačelnika Trebinja, kojem je ovo prvi službeni posjet Dubrovniku: “Sad je trenutak da zažalimo za onim što se dogodilo i da oprostimo jedni drugima, kršćanski, kako su nas poučili episkop zahumsko-hercegovački i biskup dubrovački”, biskup Uzinić upozorava na politiziranje ekumenskog dijaloga. „Dolazak načelnika općine Trebinje u Dubrovnik politički je događaj koji nema nikakve veze s ekumenskim odnosima i porukama koje smo zahumsko-hercegovački episkop Grigorije i ja međusobno izmijenili i pozivima koje smo izrekli. Žao mi je što se ekumenski dijalog i suradnja koju smo episkop i ja počeli graditi, politizira na tako grub način – ovo nije prvi pokušaj da se to učini – jer je svako politiziranje ekumenskog dijaloga unazađivanje tog dijaloga, a s njim i mogući uzrok novih sukoba”, ističe dubrovački biskup.

U nastavku priopćenja piše: „Žaljenje, uz jasno naglašeno odbijanje bilo kakve isprike i osobito izjednačavanje strana u sukobu, pa čak i više od toga, riječima: ,Trebinje je bilo u specijalno nesretnoj zemljopisnoj poziciji i preko nas su išle neke vojske i neke granate i s jedne i druge strane. Po tipu, ‘tukle se jetrve preko svekrve, a svekrva najviše stradala”, bitno se razlikuje od onog ‘oprostite’ izgovorenog tijekom Ekumenskog bogoslužja i molitve za jedinstvo u dubrovačkoj katedrali. Ovim nije, kako je kazao gradonačelnik grada Dubrovnika gospodin Andro Vlahušić, „otvoreno jedno novo poglavlje”, nego se – srećom ovaj put samo riječima – ponovilo ono staro poglavlje koje je i dovelo do rata”, ističe dubrovački biskup. Također naglašava kako je međusobna suradnja i dijalog između općine Trebinje i grada Dubrovnika nužna, kao što je na jednoj drugoj razini nužan dijalog između zahumsko-hercegovačkog episkopa i dubrovačkog biskupa, ali ta suradnja i dijalog nemaju niti mogu imati budućnost i dobre plodove ako su zasađeni na lošem tlu neistina i začinjeni ciničnošću.

Na kraju dubrovački biskup poziva vjernike Dubrovačke biskupije i sve građane Dubrovnika, osobito udruge proizašle iz Domovinskog rata, da se ni na koji način ne daju isprovocirati tim izjavama, da sačuvaju dostojanstvo, „ali i dužan pijetet prema svima koji su, iz ljubavi prema ovom Gradu, njegovim ljudima i Domovini, svoje živote i žrtvu ugradili u našu slobodu.”(ika/bitno.net)