Collage

Čelnik udruge Vigilare Vice Vincent Batarelo izazvao je jake reakcije postom na svojoj Facebook stranici u kojem je uputio kritiku predsjednici Kolindi Grabar – Kitarović.

Za one koji nisu pratili razvoj događanja, ponovimo….

Batarelo je na posve odmjeren i argumentiran način upitao što naša predsjednica, koja je trenutačno u službenom posjetu New Yorku, politički deklarirana kao “moderna konzervativka” radi na susretu Clinton Foundation (poznate, osim po svojim osnivateljima – bivšem američkom predsjedniku i njegovoj supruzi, nekadašnjoj američkoj državnoj tajnici i vjerojatnoj predsjedničkoj kandidatkinji – i po potpori grupama koje rade pobačaje i promiču gender idelogiju). Susretu na kojem se raspravlja o “rodnoj ravnopravnosti” i koji nije imao službene konotacije.

Batarelo je napisao:

“Bill i Hillary Clinton poznati su podupiratelji i promotori kulture smrti, to jest za pobačaj, protiv ‘tradicionalnog’ braka i protiv drugih tradicionalnih vrednota. Oni sustavno razgrađuju tradicionalne i konzervativne vrednote na kojima je izgrađen SAD i zapadni svijet….Clintoni su predstavnici ekstremne lijevo liberalne opcije u SAD i to izvoze po svijetu.
Moje pitanje: Zašto predsjednica Hrvatske (dobrovoljno) sudjeluje na takvom sastanaku s vrlo dubioznim sadržajem? Vrlo pozorno ću pratiti što će reći. Hoće li braniti pravo na život nerođene djece? Hoće li zagovarati važnost ‘tradicionalnog’ braka, važnost majčinstva, itd.?”

Pitanje jednog od čelnika “novih konzervativaca”, kako mediji nazivaju skupinu katoličkih intelektualaca koji imaju običaj istupati zajedno – sasvim je na mjestu. Ono zapravo iznova potvrđuje važnu političku činjenicu o kojoj je i naš portal svojedobno pisao u komentaru uoči predsjedničkih izbora (pogledati OVDJE). U Hrvatskoj je u par godina formirana i jasno artikulirana “kritička masa”, snažna nevladina scena nadahnuta kršćanskim vrednotama čije postojanje i utjecaj više ne može ignorirati niti jedan političar koji pretendira privući “konzervativno” biračko tijelo.

Pitanja poput ovog koje je javno postavio Batarelo, te zahtjevi da se predsjednica odlučnije postavi po pitanju abortusa korisni su jer primoravaju Grabar – Kitarović da svoju deklariranu “moderno-konzervativno” poziciju jasnije definira i pojasni. A kada ta pozicija postane jasnija, jasnijim će postati i što Hrvatska zapravo može dobiti od susreta sa svjetskim moćnicima koje je predsjednica imala tijekom svog posjeta New Yorku. Posjeta koji je u striktno diplomatskom smislu očito uspješan, što nitko ne pokušava osporiti, i koji govori da za predsjednicu imamo državnicu od koje svi zajedno puno očekujemo.

Goran Andrijanić | Bitno.net