TribinaFoto: IKA
U župi Dobrog pastira u Brestju u Zagrebu u utorak 13. studenoga tribinu pod nazivom “Što je sporno katolicima u navedenom zdravstvenom odgoju u škole?” održali su predstojnik Ureda za obitelj Zagrebačke nadbiskupije mr. sc. Vice John Batarelo i potpredsjednica Udruge GROZD dr. Željka Markić.

Okupljenim su roditeljima, među kojima su bili i predstavnici Vijeća roditelja Osnovne škole Brestje, predavači objasnili da je uvedeni zdravstveni odgoj prije nekoliko tjedana naprasno uveden u hrvatske osnovne i srednje škole, bez poštivanja procedure koja uključuje i javnu raspravu. Time su prekršena prava koja imaju roditelji prema Ustavu Republike Hrvatske i prema Obiteljskom zakonu po kojima roditelji samostalno i slobodno mogu odlučiti o odgoju svoje djece. Mr. sc. Batarelo i dr. Markić istaknuli su da uvedeni zdravstveni odgoj uključuje četiri modula, od kojih prva tri modula za ljude kršćanskog svjetonazora nisu sporni (higijena, prevencija ovisnosti, prevencija nasilja), ali da je sporan četvrti modul koji se odnosi na spolni odgoj, odnosno na rodnu ravnopravnost. Roditeljima je pojašnjeno da će se nastava spolnog odgoja izvoditi već od trećega razreda osnovne škole do trećega razreda srednje škole, i točno je objašnjeno što će se konkretno u kojem razredu o spolnosti učiti. Kao ključne probleme u sadržaju toga spolnog odgoja predavači su istaknuli prikazivanje rodne ideologije prema kojoj je sasvim prihvatljivo da si djevojčica zamišlja da je dječak i obratno. Naglasili su da se seksualnost u nametnutom spolnom odgoju tretira isključivo kao fizički čin, bez uključivanja emocija, što je za katolike neprihvatljivo. K tome će se djecu učiti, istaknuto je, kako će masturbirati, kako će si postavljati kondom, kako će se s partnerom dogovarati oko zaštite pri spolnom odnosu, i zbog zaštite od neželjene trudnoće, i zbog zaštite od spolno prenosivih bolesti, te kako će se ponašati ako se dogodi neželjena trudnoća. Kao dodatni je problem istaknuto to što se sva ta problematika djeci nameće prerano, u njihovoj gotovo dječjoj dobi te ih se tako na neizravan prerano upućuje u svijet spolnosti.

Predavači su naglasili i problem što nadležno ministarstvo nije informiralo roditelje o sadržaju uvedenoga zdravstvenog odgoja i da se zato roditelji informiraju po župama budući da se u školama može dobiti jedino informacija iza koje stoji Ministarstvo obrazovanja. Zato je roditeljima kojima je ovakav zdravstveni odgoj neprihvatljiv preporučeno da kroz vijeća roditelja u školama o svojim stavovima informiraju ravnatelje škola, a onda i nadležno ministarstvo. Zaključeno je da roditelji ne žele ovakve sadržaje o spolnom odgoju u školama, već traže alternativni spolni odgoj koji bi bio prihvatljiv kršćanskim načelima koja su dominantna u hrvatskom društvu.

Na kraju su okupljeni roditelji potpisali peticiju Udruge GROZD protiv ovakvog spolnog odgoja kao dijela zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama. (ika/bitno.net)