Svjetska Molitvena osmina 2022. godine održava se od 18. do 25. siječnja pod biblijskim geslom: „Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti“ (Mt 2, 1 – 12). Geslo su izabrali i materijale pripremili kršćani Bliskog istoka.

Slavlje u Zagrebu predvodit će sudionici iz šest kršćanskih Crkava koje djeluju na području grada: katoličke, srpske pravoslavne, makedonske pravoslavne, evangeličke (luteranske), reformirane kršćanske kalvinske i baptističke. Prvi put uživo će ga prenositi i Hrvatska radiotelevizija.

Kao i prošle godine, zbog pandemije i propisanih mjera, kršćanske Crkve u Zagrebu su odlučile da ni ove godine u povodu Molitvene osmine neće pozivati svoje vjernike na masovnija okupljanja i da će se i ove godine umjesto tradicionalnih više postaja održati samo jedno središnje ekumensko slavlje, uz dosljedno poštivanje propisanih mjera i ograničeni broj sudionika.

Kršćanske Crkve zagrebačkog područja stoga pozivaju sve vjernike da se i ove godine molitvi za jedinstvo kršćana osobito intenzivno pridruže na individualnoj razini, u svojim domovima i sa svojim obiteljima, koristeći ponuđene molitvene materijale. Priručnik ovogodišnje molitvene osmine, na hrvatskom jeziku, u elektroničkom obliku (u Wordu i PDF-u), svi zainteresirani mogu preuzeti na internetu, a tiskano izdanje molitvenog priručnika koji je preveo i priredio Jure Zečević može se nabaviti u knjižarama Kršćanske sadašnjosti.

Cilj i svrha Molitvene osmine za jedinstvo kršćana jest da svi kršćani, koji pripadaju različitim Crkvama, u vremenskom intervalu od osam dana, mole za jedinstvo kršćana, nadahnjujući se istim biblijskim sadržajem i istim tematskim razmatranjima, u skladu s Isusovom molitvom i željom za jedinstvom njegovih učenika, željom koju je on izrazio na mnogim mjestima u evanđeljima, a osobito na svojoj posljednjoj večeri.