“Još jednom izražavamo žaljenje i želimo se ispričati za ponašanje našeg svećenika don Josipa Delaša. Ograđujemo se od njegovih izjava i stavova. Sigurno da i jutrošnji nemili događaj nimalo ne pridonosi kršćanskoj proslavi Uskrsa – Krista koji svojim učenicima i svima nama donose svoj mir. Želimo samo kazati da je Nadbiskupija iznijela svoj stav o ovoj temi u priopćenju Zbora savjetnika dijecezanskog biskupa od 7. travnja 2020.”, stoji u u priopćenju Splitsko-makarske nadbiskupije.

Uz ispriku novinarki Dalmatinskog portala, iz Nadbiskupije su uputili ispriku i “svima onima koje je taj don Josipov nastup sablaznio”, te svima zaželjeli blagoslovljen, sretan i miran Uskrs.

Kako prenosi HRT, novinarka Dalmatinskog portala Živana Šušak Živković napadnuta je jutros u crkvi na Sirobuji u kojoj je unatoč zabrani zbog epidemije, i na Uskrs kao i na Cvjetnicu, slavljena sveta misa. Osoba čiji je identitet još uvijek nepoznat, udarila je novinarku po rukama, izbivši joj mobitel kojim je snimala misu u kojoj je sudjelovalo desetak međusobno propisno udaljenih vjernika. Odmah nakon incidenta reagirala je i policija koja je u nadležnu policijsku postaju privela dvije osobe povezane s napadom.

Prema izjavama svjedoka, reagirao je i don Josip Delaš, vičući neprimjerene riječi.

Incident iz Splita komentirao je i ministar Božinović kazavši kako aktualne mjere svima nama teško padaju, a osobito na najveći kršćanski blagdan Uskrs, te kako je velika većina vjernika pronašla način za slavlje Uskrsa i očuvanje zdravlja svojih najdražih i svih svojih sugrađana.

“Što se tiče napada na novinarku, njega najoštrije osuđujemo. Napadnuta je u crkvi na najveći kršćanski blagdan samo zato što je pokušala raditi svoj posao. Policija u konkretnom slučaju radi u dva smjera. Prvo je kršenje odluke, o čemu će se izvijestiti stožer civilne zaštite na razini županije, nadležni inspektorat, kao i Splitsko-makarska nadbiskupija. Drugi pravac djelovanja policije je kriminalističko istraživanje događaja u kojem su uhićena dvojica muškaraca oko ovog događaja u kojem je ozlijeđena novinarka. Ozljede još nisu potpuno kvalificirane. Oni se nalaze na kriminalističkom istraživanju za kazneno djelo prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa ili je u javnoj službi i za oštećenje tuđe stvari”, kazao je Božinović, poručivši kako je od načelnika civilnog stožera splitsko-dalmatinske županije tražio da ubuduće organizira službe kako bi se na Sirobuji spriječilo okupljanje na isti način.

Podsjećamo, Splitsko-makarska nadbiskupija već je uputila posebno priopćenje o djelovanju don Josipa Delaša koji je za blagdan Cvjetnice pozvao vjernike u crkvu, unatoč preporukama HBK i civilnih vlasti da se ukinu javni vjerski obredi. Kasnije se pojavio i video koji pokazuje don Delaša kako “vrijeđa i proklinje policajce”.

S obzirom na novi razvoj događaja, još jednom objavljujemo cjelovito priopćenje Splitsko-makarske nadbiskupije:

Pod predsjedanjem splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića, danas, 7. travnja 2020. god., u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu sastao se Zbor savjetnika dijecezanskog biskupa. Nazočilo je šest od sedam članova Zbora. Nakon susreta dajemo sljedeće:

Priopćenje za javnost o don Josipu Delašu

Ovih dana Velikoga tjedna, kada Crkva, makar u otežanim okolnostima, slavi otajstva muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista i to stavlja u središte svoga života, liturgije i pobožnostî u crkvenoj godini, ima pojedinaca koji svojim postupcima stavljaju sebe u središte zanimanja hrvatske javnosti.

Svi, kao društvo čitavoga svijeta, proživljavamo teške trenutke i tražimo načine što bržeg izlaska iz ove pandemije i krize. Svi, bez iznimke, od novorođene djece do najstarijih članova ljudske zajednice, podnosimo žrtvu kako bismo zaustavili širenje koronavirusa. Zahvaljujemo svima koji u tome sudjeluju bilo na prvim crtama u bolnicama bilo kao „logistika“ u svojim domovima. Hvala vam.

Naš svećenik don Josip Delaš, koji je postao ovih dana udarna vijest, više je puta upozoravan i to redom od generalnog vikara, od policije, od pastoralnog vikara, od kolega svećenika pa na kraju i pismeno od strane dijecezanskog biskupa da poštuje sve mjere koje su propisali Stožer civilne zaštite, Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata, biskupi Hrvatske biskupske konferencije i biskupi Splitske metropolije. Te mjere su za nas kršćane teške i bez presedana, ali smo odlučili dati ljudski i kršćanski obol i pokazati odgovornost za stanje u društvu. U konkretnim okolnostima ne radi se o ideologiji, nego o zarazi. No don Josip je odlučio ići po svome ne poštujući ni svoje crkvene autoritete – Papu i biskupa – niti civilne vlasti Republike Hrvatske, ali niti stručnjake i znanstvenike koji cijeli život uče, rade, istražuju i spremaju se za situacije poput ove.

Svaka mjera prema don Josipu Delašu je uzaludna jer i kanonske mjere u crkvi imaju medicinalni karakter, tj. da se osoba obrati. Župnik don Josip odbacio je bilo koji oblik prihvaćanja uputa i odluka koje su na snazi, nego nastavlja po svome do mjere vrijeđanja i proklinjanja hrvatskih policajaca koji su ga zbog toga, nakon nekoliko dana toleriranja, ipak morali prijaviti za kršenje javnog reda i mira. Svećenik don Josip pred zakonom je jednak kao i svi drugi građani Republike Hrvatske.

Ovim putem najiskrenije se ispričavamo svima onima koje je don Josip Delaš vrijeđao; ispričavamo se svima onima koje je njegovo postupanje uznemirilo ili razočaralo; ispričavamo se svima onima koji strpljivo poštuju mjere Stožera civilne zaštite kao i Hrvatske biskupske konferencije; najiskrenije se ispričavamo i žao nam je zbog našeg svećenika. U cijelosti se ograđujemo od njegovih riječi i postupaka jer nisu u skladu sa Svetim Ocem i s mjesnim biskupom.

Dragi župljani Sirobuje i vjernici drugih župa! Pozivamo vas da poštujete i slijedite zakon i upute, a ne samovolju župnika.

I u ovoj teškoj situaciji vjernici i kršćani podnose žrtvu. U ovom vremenu mi kršćani pozvani smo biti Šimuni Cirenci koji pomažu čovječanstvu nositi teški križ zaraze; pozvani smo biti poput Veronike koja Kristu u bolesnima i umirućima, u liječnicima i medicinskom osoblju, u policajcima i svima koji moraju raditi da bismo mi bili zaštićeni i sigurni, briše umorno, znojno i krvavo lice; pozvani smo biti kao Marija koja sve ove događaje skuplja, prebire i nosi u svome srcu te ih prikazuje svome Sinu da ih pročisti i posveti.

Draga braćo i sestre, pozivamo vas da budete strpljivi s bolešću, sa svećenicima, s ukućanima, s mjerama… kako bismo što prije nastavili redoviti život obogaćeni jednim novim i teškim iskustvom. Molimo Gospodina da iz ove kušnje izađemo kao bolji ljudi, dosljedniji kršćani, ponizniji i skromniji u svom predanju i služenju uskrslom Gospodinu.

Neka vas Gospodin blagoslovi i neka vas čuva!

Neka vas licem svojim obasja, milostiv neka vam bude!

Neka pogled svoj Gospodin svrne na vas i mir vam podari!

Bitno.net