splitska nadbiskupija frljić predstava marulićevi dani

Nakon brojnih prigovora na kazališnu predstavu “Naše i vaše nasilje” koja je prepuna scena uvredljivih za vjernike i ostale građane i koja bi se trebala prikazati na 27. Marulićevim danima, povodom cijelog slučaja oglasila se i Splitsko-makarska nadbiskupija te zamolila “odgovorne da još jednom promotre prikladnost sadržaja u sklopu nacionalne kulturne manifestacije 27. Marulićevi dani”.

“Potaknuti mnogim upitima povrijeđenih vjernika, s osjećajima tuge i razočaranja, žaljenja i zgroženosti, upućujemo vapaj i zov svima koji u našoj Domovini, u našem gradu Splitu i u našim kulturnim institucijama, poglavito u Hrvatskom narodnom kazalištu, vode brigu o kulturnom i duhovnom odgoju i obrazovanju pojedinca i društva.

Osvrćemo se na program manifestacije, koja bi trebala biti kulturnom, 27. Marulićevi dani, osobito na predstavu Naše nasilje i vaše nasilje, koja vrijeđa vjerske i nacionalne osjećaje, kao i zdrav razum”, stoji u priopćenju nadbiskupije.

Podsjetimo, riječ je o predstavi redatelja Olivera Frljića o kojoj je naš portal pisao još u rujnu 2016. kada je prikazana u Varšavi, nakon čega je prijavljena zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja. Predstava obiluje scenama u kojima se vrijeđa Isusa Krista, kršćansku vjeru i nacionalne simbole. Nakon prijave u Poljskoj, dobila je još jednu – onu u Bosni i Hercegovini gdje ju je tužiteljstvu prijavio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uoči njezina prikazivanja u Sarajevu.

“Doista, kako ne biti tužan kada se kultura zaodijeva u ruho nepristojne provokacije, štoviše vrijeđanja osjećaja građana i vjernika našega grada i Hrvatske? Kako ne biti tužan kada se u program uvrštava predstavu, koja iz najnižih pobuda vrijeđa Boga, čovjeka i naciju, iako se zna da je već izazvala osude domaće i međunarodne javnosti zbog svoga blasfemičnog sadržaja?

Kako ne biti razočaran kada se u gradu Marka Marulića – oca hrvatske književnosti i graditelja europske kulture, pisca duhovnih i moralnih djela koja veličaju Boga Stvoritelja i utjelovljenu ljubav Isusa Krista, pisca koji je bio poticaj učenim ljudima i kulturnim djelatnicima i nadahnuće svecima u misionarskom naviještanju Radosne vijesti, pod imenom tog istog velikana prikazuje predstava koja izvrgava ruglu lijepo i sveto?

Kako ne biti žalostan kada se u Dujmovu gradu, u vremenu neposredne priprave za Sudamju i u vremenu kada slavimo najveće otajstvo kršćanske vjere – muku, smrt i uskrsnuće našega Spasitelja za kojega je naš sveti zaštitnik dao život, izrugivanjem nanosi teški udarac mističnom tijelu istoga Krista, to jest zajednici vjernika ovoga grada i naše Domovine?

Kako ne biti zgrožen kada se u hramu kulture, ustanovi koja treba odgajati, na najvulgarniji način druge vrijeđa, omalovažava i blati? Kako ne biti zgrožen porukom koju se šalje djeci i mladima, obiteljima i društvu?”, poručuju iz nadbiskupije i zaključuju:

“Ovim putem molimo sve odgovorne da još jednom promotre prikladnost sadržaja u sklopu nacionalne kulturne manifestacije 27. Marulićevi dani te učine potrebne korake kako sadržaji koji nisu dostojni imena Marka Marulića i grada Splita ne bi vrijeđali osobe i ponižavali samu kulturu.

Vjernike pozivamo na molitvu Gospodinu kako bi ovaj apel dodirnuo savjest i srca ljudi da jezik i način komuniciranja suvremenoga čovjeka ne bude uvredljiv prema drugome i ne ismijava vrednote i osjećaje drugih. Samo tako ćemo promovirati kulturu koja uzdiže i oslobađa, a ne vrijeđa i ponižava.”

Predstava, koja je rađena u međunarodnoj koprodukciji u kojoj sudjeluje i riječki HNK, zakazana je za ponedjeljak, 24. travnja na pozornici splitskog HNK-a.

U međuvremenu, zbog prikazivanja predstave prosvjedovala je splitsko-dalmatinska podružnica stranke HRAST koja je najavila prijavu protiv odgovornih osoba. Najavljeno je i kako će se 24. travnja 2017. u 17 sati ispred splitskog HNK-a održati miran prosvjed kojim će se izraziti nezadovoljstvo zbog predstave uvrštene na Marulićeve dane.

Ovome dodajmo kako je prijavu protiv predstave zbog blasfemije policiji predao i splitski franjevački redovnik fra Nikola Mate Roščić.

Goran Andrijanić | Bitno.net