Biskup Orihuela-Alicantea u Španjolskoj, José Ignacio Munilla, sudjelovao je na Dušni dan u molitvenoj kampanji 40 dana za život ispred klinike za pobačaje, javlja CNA.

Njegovo ovogodišnje prisustvo bilo je posebno značajno jer je Španjolska u travnju donijela zakon kojim bi, prema tvrdnjama pro-life skupina, volonteri inicijative mogli biti kažnjeni zbog uznemiravanja žena koje žele pristupiti pobačaju.

Novi zakon kažnjava svakog onoga tko „uznemirava ženu kroz nametljive, uvredljive, zaplašujuće i prisilne čine koji ugrožavaju njezinu slobodu kako bi spriječio pravo na dobrovoljni prekid trudnoće“. Za kršenje ovog zakona propisana je novčana pa i zatvorska kazna.

Munilla je na svojem Twitter profilu podijelio fotografiju na kojoj stoji s drugim volonterima iz organizacije 40 dana za život uz popratni komentar: “Na današnji dan #DušniDan sudjelovao sam u kampanji 40 dana za život, moleći se pred centrom za pobačaje u Alicanteu.”

“Ako je abortus progresivizam, onda je zakon džungle vrhunac demokracije!” dodao je biskup Munilla.

Upravo zbog novog zakona, inicijativa 40 dana za život u Španjolskoj propisala je posebne smjernice za molitelje pred klinikama za pobačaj. Preporučili su da na svojim znakovima koriste isključivo natpis „Nisi sama, možemo ti pomoći“, te da dolaze u majici s logom inicijative 40 dana za život.

Moliteljima je također poručeno da dolaze u vrijeme kada su se zapisali za molitvu, a ako ne poznaju osobu koja stoji uz njih da se „pokušaju usredotočiti na molitvu i ograniče razgovor“.

Budući da nije neobično da vlasnici klinika za pobačaje obavijeste policiju o prisutnosti molitelja pred svojim objektom, iz inicijative su poručili da u takvim slučajevima volonteri surađuju s policijom.

U slučaju da policijski službenik zatraži nekog od molitelja da se udalji, preporučuje se da nastup prema policajcu uvijek bude ljubazan, ali da uvijek traže razlog zbog kojega ih se udaljava.

Iz inicijative su uvjereni da novi zakon neće dovesti do njihovog kažnjavanja: “Inicijativa 40 dana za život ograničena je na molitvu na točno određenom mjestu na miran i tih način. Ne pristupa nikome; ne odlazi razgovarati sa ženama koje žele pobaciti ili sa zdravstvenim djelatnicima. Stoga je NEMOGUĆE da dođe do uznemiravanja.”