Generali

Generali Gotovina i Markač su slobodni, nije bilo nikakva udruženoga zločinačkog pothvata. Sada je čitavomu svijetu jasno obznanjeno ono što smo znali odavno: Domovinski rat bio je obramben, pravedan i častan.

Hrvatska danas slavi, pjeva iz svega grla, a suze radosnice blistaju na našim licima. Iščekujući presudu, u srcima mnogih od nas tinjalo je nepovjerenje i strah od unaprijed zapečaćene sudbine u rukama onih koji su moćniji od nas. Ali Davidovo pouzdanje u Boga opet je pobijedilo Golijata. Naše su katedrale i jučer i noćas bile pune, mnogi su nakon dugo vremena posegnuli za krunicama s kojima su molili i kojima su se ponosili u ratu. Molitva pravednika iznova je pokazala svoju snagu i to je velika poruka svima nama.

Neopisiva je bila radost i ganuće ljudi na Trgu bana Jelačića nakon presude i zanos kojim su pjevali „Lijepa li si“. No najdirljivije je bilo vidjeti kako se nakon toga čitavo mnoštvo uputilo prema Katedrali zahvaliti Gospodinu, tako da se malo potom u nju nije moglo ući od mnoštva onih koji su došli zahvaliti molitvom i pjesmom.

U Hrvatskoj se tako u ovome trenutku osjeća ono čega dugo nije bilo: okretanje Bogu, molitva i zahvalnost te istovremeno obzorje nade.

Vjera ti je bitna? Pridruži nam se:

Bez obzira na to kako situacija bila teška, defetizam, pesimizam i utučenost ne idu s kršćanskim pogledom na stvarnost. Nažalost, upravo su oni zajedno sa zaboravom na Boga prevladavali u društvenome ozračju proteklih nekoliko godina.

Zbog toga je ovo novostvoreno ozračje važno. Ova oslobađajuća presuda generalima vratila nas je u dane mukotrpna ostvarivanja hrvatske samostalnosti. Iako mali, slabi i nenaoružani, ipak smo jedinstvom i srcem, a ponajprije s molitvom i pouzdanjem u Boga te sa spremnošću na žrtvu, uspjeli ostvariti vjekovne snove svojih predaka.

To je ono što nam danas nedostaje, a što ovaj trenutak od nas zahtijeva. Za rješavanje ekonomskih i društvenih problema, za očuvanje obitelji i moralnih vrijednosti, trebat će nam povratak Bogu, puno žrtve i spremnosti na angažman te zdrav optimizam utemeljen na kršćanskoj kreposti nade. I zato su blagoslovljeni ovi dani, dani u kojima duša naroda spontano osjeti što je važno, tko je Gospodar povijesti koga treba moliti i komu zahvaljivati, dani kada ponosni i radosni s nadom gledamo u budućnost. Samo na takvim temeljima i s takvim pristupom možemo graditi bolje društvo. Hrvatska je i izvojevana molitvom, radom, odricanjem, spremnošću na žrtvu pa i vlastitog života, te je to dobar zalog na kojemu možemo graditi i vlastitu i društvenu budućnost. Nemojmo to zaboraviti, nego s vjerom i nadom živimo svaki trenutak.

Petar Balta