SisakFoto: IKA
Blagdan svoga nebeskoga zaštitnika svetog Kvirina biskupa proslavili su vjernici Sisačke biskupije u ponedjeljak 4. lipnja. U svečanoj procesiji koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak zajedno s pomoćnim zagrebačkim biskupom Valentinom Pozaićem i sisačkim biskupom Vladom Košićem, od sisačke katedrale Uzvišenja svetog Križa, ulicama grada sve do crkve Sv. Kvirina hodalo je oko tisuću vjernika, predstavnika župa Sisačke biskupije, mladih, krizmanika i prvopričesnika, policajaca i vojnika, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članova KUD-ova, vatrogasaca te predstavnika državne i lokalne uprave i samouprave. Nakon procesije misno slavlje u crkvi Svetog Kvirina predvodio je biskup Huzjak.

Na početku misnog slavlja, okupljenima se obratio sisački biskup koji je zahvalio mons. Huzjaku na odazivu da predvodi ovogodišnje euharistijsko slavlje na blagdan sv. Kvirina i istaknuo kako su Sisačka i Bjelovarsko-križevačka biskupija dvije sestre blizanke, utemeljene istoga dana. Biskup Košić pozdravio je i brojne predstavnike vlasti, a osobito je zahvalio svim vjernicima na ovom zajedništvu i podsjetio kako se upravo pred ovom crkvom prije mjesec dana održao velebni Susret hrvatske katoličke mladeži, koji je sve potaknuo da se još više trude učiniti sve za dobrobit mladih koji su naša budućnost.

“Svi smo mi jedno u Kristu koji u njega vjerujemo i koji danas slavimo sv. Kvirina, njegova učenika i mučenika. Neka nas njegovo mučeništvo i primjer požrtvovnosti i vjernosti ujedini u tomu da se i mi žrtvujemo za dobro svih ljudi ovog našeg Grada, naše Biskupije i čitave naše domovine Hrvatske”, istaknuo je biskup Košić.

Govoreći o životu sv. Kvirina, biskup Huzjak istaknuo je kako biskup Kvirin jasno svjedoči kako je temelj Crkve Bog i Isus Krist te baš kao što je u Kristu bilo sjedinjeno ono božansko i ljudsko tako se i u Crkvi sjedinjuje ljudsko s božanskim. “Ustrajnost u čovjekovu životu, ustrajnost u njegovu predanju, ustrajnost u izgradnji bilo čega daje Bog. Čovjekove sile su preslabe. Sveti Kvirin nam o tome vrlo jasno svjedoči. On je ohrabren i osnažen Božjom riječju i snagom Isusa Krista išao u mučeništvo bez straha. Njegova osobnost je bila utemeljenja u Bogu i znao je točno što hoće. On je bio čvrst, postojan, jasan i u nauku i u svjedočenju kroz svoj život”, istaknuo je između ostalog biskup Huzjak.

Ljepoti misnog slavlja pridonijeli su članovi Biskupijskog zbora pod ravnanjem prof. Jelene Blašković. (ika/bitno.net)