Osvrnuvši se na sam rad Biskupske sinode, kardinal Bozanić istaknuo je njezinu važnost posebice s obzirom na odabir teme koja je bitna ne samo za Crkvu, nego općenito i za čovječanstvo. U tom vidu je pojasnio kako se razgovaralo veoma otvoreno, jer se “Crkva želi, s jedne strane, suočiti sa situacijom u kojoj se nalaze obitelji u današnjem svijetu i to po raznim kontinentima, a ono što je još važnije ona se ne suočava kao neka institucija koja proučava obitelj s humanitarne, sociološke ili psihološke strane, nego u prvom redu ona obiteljima nosi Radosnu vijest. Crkva duboko vjeruje da ima što poručiti današnjim obiteljima, i da je Krist došao da upravo obitelji budu radosne, da imaju život, i da ga imaju u izobilju”.

Na pitanje o stanju obitelji u Hrvatskoj, tj. s kojim se izazovima, ali i opasnostima suočava danas hrvatska obitelj, kardinal Bozanić prokomentirao je da Hrvatska nije otok, i da ono što se događa u drugim zemljama ima odjeka i u Hrvatskoj. No, posebno je istaknuo činjenicu da se u Hrvatskoj obitelj veoma cijeni. To susrećem i kod mladih, rekao je kardinal te dodao kako je ovo ljeto imao priliku susresti se s mladima u sklopu animatorskog ljeta u Malom Lošinju koji su u okviru određenog programa razmatrali sakrament ženidbe. “Vidio sam kako je kod njih obitelj na visokoj cijeni. To je nešto što imamo, što trebamo promovirati, što trebamo sačuvati”, dodao je. Stoga je istaknuo kako je to poziv za Crkvu da pomogne osobito mladima da se pripreme za obiteljski život, da ih prati na njihovu kršćanskom putu.

Kardinal Bozanić pojasnio je i sljedeće korake na putu prema redovitoj Biskupskoj sinodi koja će se održati u listopadu 2015. godine. U tom vidu je istaknuo kako će na jesenskom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije izvijestiti biskupe o radu sinode. Zasjedanje će ujedno biti prilika za osvrt na sinodske dokumente. Na proljeće se organizira i Susret hrvatskih katoličkih obitelji, a sinodski dokumenti će s razine HBK biti spušteni na biskupije da bi svaka biskupija odabrala najprikladniji način kako bi dokumente spustili u bazu da se može doći do što konkretnijih i neposredniji odgovora od onih koji žive obiteljski život.

Kardinal je istaknuo i kako je ova sinoda potaknula puno pitanja, ali i puno inicijativa, a kao glavni naglasak može se izvući da “Crkva želi biti bliza obiteljima; želi biti bliza svakom svome članu, dapače Crkva želi biti bliza i onima koji se sada ne nalaze unutar Crkve zbog različitih drugih situacija koji im sprečavaju put”. Kardinal Bozanić izrazio je radost i zbog beatifikacije pape Pavla VI. koji je “papa Drugoga vatikanskog sabora, papa sinode i papa koji je Crkvu želio otvoriti za nova vremena”.

IKA | Bitno.net