Seizmolog Krešimir Kuk proteklih je tjedana zbog potresa u okolici Petrinje jedna od medijski najprisutnijih osoba. Ono što je manje poznato jest da je Kuk i aktivni župljanin zagrebačke župe Presvetoga Srca Isusova koju vode isusovci.

U prošlotjednom broju Glasa Koncila objavljen je intervju s ovim hrvatskim seizmologom u kojem se Kuk, između ostaloga, osvrnuo i na pitanje može li se nedavne potrese promatrati kao Božju kaznu.

“Ako bismo gledali s te strane, kazna je jako teška riječ i ne bismo to trebali tako tumačiti. Ali činjenica jest da je dosta nas sklono gledati da smo se kao društvo udaljili od nekih vrijednosti prema kojima se navodno ravnamo i trudimo se živjeti. Tako da se s te strane svaki čovjek zapita jesmo li i koliko smo tu mi krivi, odnosno ima li tu nešto naše krivice”, rekao je Kuk.

“Naravno da ne gledamo da Bog kažnjava, ne bismo trebali ovo doživjeti kao kaznu, ali evo, dapače, trebamo to gledati kao priliku i trebamo se truditi iz svega ovoga što se ružno događa u ovo vrijeme izvući i potaknuti nešto bolje i više u nama samima, pa onda i u cjelini. Mislim da bi bilo dobro gledati u tom smjeru”, dodao je hrvatski seizmolog.