Kaptol

U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu 20. travnja održan je sastanak Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose s državom (predsjednik Komisije kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki, mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski, mons. Ante Ivas, biskup šibenski, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački, mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, mons. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK i tajnik Komisije) i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske (ministar pravosuđa i predsjednik Komisije Orsat Miljenić, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH Tomislav Saucha, tajnik Komisije Franjo Dubrović). Osim prisutnih na tome sastanku, u Državnoj su komisiji još i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, ministar uprave Arsen Bauk i ministar financija Slavko Linić.

Kao središnja točka sastanka razmotreno je stanje provedbe Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske te definiranje predmeta i metoda rada Mješovitih povjerenstava na daljnjoj provedbi istih Ugovora.

U otvorenome razgovoru i u ozračju suradnje, a držeći se pojedinih Ugovora, članovi Komisija zadržali su se na aktualnim točkama koje se tiču pravnoga okvira međusobnih odnosa, tematskih cjelina odgoja i kulture, gospodarskih pitanja te položaja Vojnoga ordinarijata u RH. U svakome području naglašena je dimenzija suradnje, zajedničke brige i potreba trajnoga dijaloga.

Glede pravnih pitanja u središtu je osobito bilo usklađivanje pravnih sustava Crkve i Države, odnosno prepoznavanja statusa pravnih osoba Katoličke crkve. Što se tiče područja kulture, na prvome je mjestu bilo pitanje školskih ustanova, kako djelovanja katoličkih škola tako i prisutnosti vjeronauka i njegove izvedbe u javnim školama. Nadalje, uočena je nužnost veće koordinacije u odnosu prema očuvanju i obnovi kulturalnih dobara i povezivanja radi ostvarivanja zajedničkih projekata i korištenja za to namijenjenih fondova EU.

Jasno je naglašeno da je Crkva uvijek bila i jest otvorena za nadzor od strane mjerodavnih državnih tijela transparentnosti namjenskoga trošenja Proračunskih sredstava. Crkvi je do toga stalo i zbog iznošenja istine o financiranju i korištenju novca iz Državnoga proračuna. Svjesni naslijeđenih i sadašnjih poteškoća koje se tiču povrata i naknade oduzete imovine izneseni su stavovi i iskrena želja da se nastave započeti razgovori.
Za svako od ovdje navedenih pitanja i drugih koji se tiču četiriju Ugovora Komisije su odlučile uspostaviti radna tijela koja bi jamčila stručan pristup i promicanje učinkovite suradnje.

Na sastanku su iznesena pojašnjenja stavova dviju strana o aktualnim pitanjima kao što su Prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, mjesto vjeronauka u školskoj nastavi te o važnosti spomena na žrtve ratnih i poratnih stradanja tijekom novije hrvatske povijesti.

Obje strane su se usuglasile da se u međusobnoj komunikaciji, kao i u javnim istupima, mora biti odmjeren, poštujući različitost mišljenja. Komisije su ocijenile ovaj prvi sastanak iznimno korisnim izražavajući nadu da će se i na ovoj i na drugim razinama i u budućnosti razgovarati s jednakom otvorenošću u traženju općega dobra, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda HBK.(ika/bitno.net)