salesiana slikovnice

Izdavačka kuća Salesiana izdala je dvije iznimno važne slikovnice namijenjene djeci predškolske dobi. Slikovnice pod nazivom „Bog ima svrhu za djevojčice i dječake“ i „Svako tijelo ima nešto reći“ sjajnim ilustracijama i prilagođenim rječnikom malim vjernicima pojašnjavaju pojmove identiteta, ljudskog dostojanstva, ravnopravnosti i svrhe rodova. Slikovnice djecu upoznaju s teologijom tijela u kojoj sveti Ivan Pavao II. naglašava kako muževnost i ženstvenost nisu međusobno zamjenjivi, već komplementarni pojmovi. Bog je stvorio žene i muškarce kako bi se različitim darovima i pristupima svijetu međusobno nadopunjavali.

„Hrvatsko društvo je previše podijeljeno u tabore, koji nam trenutno djeluju nepomirljivi, bez otvorenosti razumnom dijalogu. Ovim slikovnicama želimo govoriti istinu, i to bez ikakva odmaka, ali istovremeno se otvoriti prema svima onima koji žele i dijalog“, kaže don Mihovil Kurkut, direktor Salesiane. Salezijanci su, nastavlja don Mihovil, pozvani biti odgajatelji djece. „Želimo biti bliski obiteljima, podržavati ih, ohrabriti i pokazati im ispravan put tumačenja pojmova spola i roda. Taj put je ucrtan u našoj biologiji, ali i u Svetom pismu, našem iskustvu, razumu i to treba posvijestiti. Slikovnice smo izdali kako bismo se svijetu otvorili dijaloški, a ne suprotstavljeno i polemično“, objašnjava Kurkut.

Urednik dviju novih slikovnica, teolog Marin Periš, kaže kako je još u rujnu prošle godine otkrio dvije američke slikovnice koji je izdao evangelizacijski tim koji se bavio teologijom tijela. Nakon toga ih je odlučio prevesti na hrvatski jezik. „Živimo u vremenu kada postoji velika potreba za sadržajem koji roditeljima mogu poslužiti u približavanju teologije tijela djeci“, kaže Periš. Tekst je prilagođen djeci, jednostavan, jasan i repetitivan. „Djeca tako mogu shvatiti razliku i komplementarnost muškog i ženskog roda koji je u našem katoličkom pogledu neodvojiv od spola“, objašnjava Periš.

Slikovnica „Bog ima svrhu za djevojčice i za dječake“ djeci pomaže shvatiti kako je Bog određenom rodu podario određene darove. Samo žena može biti majka, a samo muškarac može biti svećenik. Isključivost dara za određeni rod nema veze s nametanjem stava društva ili Crkve, već s onim što osoba u svojoj biti jest, muško ili žensko. “Papa Franjo tijekom ove godine često govori o pozivu i želi pomoći mladima kako bi otkrili svoj poziv. Ova slikovnica djeci poručuje kako sama činjenica da su stvoreni kao muško ili žensko donosi određeni poziv”, naglašava Periš.

Druga slikovnica „Svako tijelo ima nešto reći“ pomaže djeci shvatiti kako svako tijelo svojim gestama i signalima nešto poručuje. Slikovnica djeci objašnjava kako osluškivati potrebe tijela, kao što je, primjerice, želja za odmorom, hranom i sigurnošću. Nadalje, svaki čovjek ima mogućnost odabrati hoće li, kada i kako odgovoriti na potrebe tijela. Slikovnica također djeci objašnjava kako samokontrolom razviti kršćansku krepost.

Salesiana će dva nova izdanja medijima prezentirati u ponedjeljak, 9. travnja, u 14 sati, u svojim prostorijama u Omiškoj 8, na zagrebačkoj Knežiji. Tom prilikom slikovnice će predstaviti don Damir Stojić, urednik Salesiane Marin Periš i direktor don Mihovil Kurkut. Nakon toga, slikovnice će biti predstavljene u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, kada će biti organizirane tribine pod naslovom “Muško i žensko stvori ih”.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net